Så kommer du igång med läsningen

Det där med att läsa är en vattendelare. Vissa älskar att läsa redan från första stund de lär sig, andra har länge svårt att lära sig och de fastnar aldrig för läsandet. Men att läsa är väldigt bra. Det ger lugn och man kan inhämta kunskap i sin egen takt. Men hur kommer man igång?

Läs lite men ofta

Det kan vara klokt att läsa lite men ofta. Börja med att läsa tio minuter om dagen. Det hinns med under frukosten, framför tv:n eller kanske när du åker tåg. Tiden du läser kan du sedan öka på lite allt eftersom. Öka inte för mycket, utan till en början kan det räcka med att öka till 15 minuters läsning. Om du går för fort fram är risken stor att du snabbt tröttnar på läsningen och då får du börja om hela processen igen.

Välj intressanta böcker

Det blir i regel lättare att komma igång med läsningen om du väljer intressanta böcker. De får gärna handla om något du gillar. Tycker du om språk, välj en bok om det. Älskar du hästar? Läs en hästbok. Det finns böcker i alla möjliga format och svårighetsgrader samt längder beroende på din läsnivå. Kanske känns en lång skönlitterär bok lite saftig? Välj en faktabok om det du gillar. De har ofta också bilder som ger än bättre möjlighet att lära sig.

Börja inte på för hög nivå

Börja inte läsa på en allt för hög nivå utan se till att boken verkligen passar dig. Innehåller den allt för många svåra ord kanske det är läge att välja en lite lättare variant. Börjar du läsa för svåra böcker blir det till slut inte roligt att läsa. Man behöver inte skämmas för att man väljer en lite lättare bok.

Ljudböcker kan vara en mjukstart

En ljudbok kan också vara ett sätt att mjukstarta sin läsning på. Då kan man höra någon annan läsa boken, och så kan man läsa vissa delar på egen hand. Det kan vara ett alternativ om man helt enkelt inte upplever sig ha tid att läsa för tillfället. Ljudböcker är också bra om man vill läsa böcker inom ett lite svårare ämne och man kanske upplever att det är lite svårt att förstå den skrivna texten.

Gå med i en bokcirkel

Ibland känns det lite tråkigt att sitta ensam hemma och läsa. Man kanske inte känner att man får ut så mycket av läsningen. Då kan ett alternativ vara att man går med i en bokcirkel. Där kan man dessutom diskutera det man läst och kanske få lite nya infallsvinklar. Någon annan kanske har fått en helt annan vinkel på boken och det kan också vara väldigt lärorikt.

Se läsandet som ett sätt att inhämta kunskap

Ett sätt att få lite mer fart på sin läsning är genom att man helt enkelt ser vilken nytta läsningen gör. Ofta blir det lättare att ta sig för något om man ser att det man gör faktiskt bidrar till en förändring eller ger resultat på annat sätt.