Populära böcker om fotboll för barn och ungdomar

Fotboll är något som är mycket populärt att spela, och det finns klubbar överallt där barn kan få börja spela ifrån tidig ålder. Först ska det givetvis vara på skoj, för inga små barn ska känna press att de måste prestera. När de blir lite äldre och själva verkligen vill spela på allvar, då kan de få börja spela matcher. Det går bra för svenska damlandslaget och det inspirerar många tjejer börja spela. Att bli fotbollsproffs drömmer många barn redan tidigt om, och det finns riktigt många trevliga böcker för barn och ungdomar som handlar om fotboll. Här får du några förslag:

Åshöjdens bollklubb av Max Lundgren

Den första boken i serien handlar om Jorma och Edward som börjat spela i Åshöjdens bollklubb, en ny fotbollsklubb som Bagarn, en före detta landslagsspelare startat. Under åren kommer det hända mycket spännande i klubben. Du får läsa om hur klubben kämpar mot att nå toppen, kamratanda och konflikter.

Tufft spel av Magnus Ljunggren och Mats Vänehem

Bästa klubben är en serie böcker som handlar om ett tjej- och ett killag som tränar tillsammans. Böckerna tar upp både livet på plan och utanför och passar barn som precis lärt sig läsa själva.

Backa hem, Nilla av Anja Gatu

Det är en ny fotbollssäsong och den börjar bra för Nilla, hon ska få spela nio mot nio och inte sju mot sju som hon brukar få göra. Laget har även fått en ny tränare, Zawadi Oduya, en landslagslegend från Verum. Nilla har stora förväntningar på säsongen, som tyvärr inte blir som hon förväntat sig. Zawadi Oduya har andra planeringar än vad Nilla hade hoppats på och hennes stora kärlek till fotbollen sätts på prov. Det har också börjat en ny spelare, Edvin, och Nilla är både nyfiken på honom men han förvirrar även henne. Nilla börjar oroa sig om hon kan komma vidare, eller om hon helt enkelt måste sluta spela fotboll. Boken, Backa hem, Nilla beskriver landslagsstjärnans Nilla Fischers fotbollsträning som barn.

Jag är fotboll av Zlatan Ibrahimovic och Mats Olsson

Journalisten och författaren Mats Olsson har skrivit denna bok tillsammans med Zlatan. Det är en faktabok där du får veta hur och när han började spela fotboll i Rosengård i Malmö, hur han först avancerade till Malmö FF för att senare bli proffs i Manchester United och till LA Galaxy som var den klubb han spelade i när boken skrevs. Zlatan berättar med egna ord hur det gick till när han som kom från ett segregerat område i Malmö lyckades bli en av världens bästa spelare. Han berättar även om skador han haft genom åren, om alla mål han gjort och den känsla han hela tiden burit på för att både bli accepterad och bättre. I boken kan du också läsa intervjuer med olika spelare, vänner och tränare som varit med Zlatan under resans gång. Som till exempel: Thierry Henry, Patrick Viera, Henrik Larsson och José Mourinho. Boken innehåller även flera bilder från Zlatans karriär och den slutar med hela 50 sidor som innehåller statistik över hans karriär 1999–2018.