Intressanta böcker om hälsa och mat

Mat och hälsa, hör det ihop? Mycket tyder på det, och det här med snabbmat vet nog de flesta om att det inte är nyttigt. Ändå är det så lätt att på vägen hem efter jobbet slinka in och ta en hamburgare eller köpa med en pizza. Visst, kan du göra det ibland, men inte varje dag. Det finns både bra och dålig mat, men det bästa är variation och att alltid äta sallad till maten. Det finns de som lider av magproblem som exempelvis IBS, och då är det extra viktigt att äta mat som är lämplig för ens mage. Det finns många bra recept för den åkomman, men alla magar är inte lika varandra och tål inte samma mat, därför bör du som lider av IBS prova dig fram till vad din mage tål. Du får här några bra tips på böcker om hälsosam mat.

Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Boken tar upp bra kost för alla de som lider av inflammationer, allergier och autoimmuna sjukdomar. I boken berättar författaren om metoden, autoimmunt protokoll (AIP), som är en variant av stenålderskost (paleo). Kosten har gett goda resultat och är nu en succé världen runt. Genom att under 30–90 dagar plocka bort livsmedel som skadar eller irriterar tarmen, som till exempel: socker, nötter, ägg, mejeriprodukter och spannmål (gluten), och istället fokusera på kost som är näringstät och antiinflammatorisk, kan du må mycket bättre. I boken får du tillgång till cirka 70 olika recept (AIP) för både vardag och fest. Du kan läsa om vilka matvaror du bör utesluta och du får även tips på hur du ska behålla en god livsstil. Författaren Cecilia Nisbet Nilsson använde själv AIP-kost för att bli av med sin sjukdom.

Skydda din hjärna av David Perlmutter och Kristin Loberg

Den forskning kring sjukdomar som är hjärnrelaterade, exempelvis: ADHD, autism och Parkinson har länge varit försummade, samtidigt som dessa sjukdomar ökar drastiskt i samhället. Nu har det äntligen börjat forska kring detta och forskningen förklarar hur hjärnans hälsa är förenat med det som sker i mag-tarmkanalen. I boken berättar hjärnforskaren David Perlmutter hur mycket egentligen magbakterierna inverkar på hjärnan.

Mat, myt, vetenskap: läkarens recept av Frida Duell

Hur ligger till egentligen? Går du upp i vikt om du använder lightprodukter? Hur ligger det egentligen till med socker, är det beroendeframkallande eller inte? Att det du äter har en påverkan på din hälsa är ingen nyhet, men på vilket sätt? I tidningar och media finns massor med råd och rön om bra och dålig mat, men vad är egentligen falskt och vad är sant? Läkaren Frida Duell som skrivit denna bok går igenom många myter och påståenden kring mat. Du får läsa om hur tarmbakterierna påverkar ditt immunförsvar och hur gluten påverkar tarmen. Fakta varvas med trevliga recept på hälsosamma maträtter som vegansk pad thai, rostad blomkålssoppa med grönkålschips och tryffelolja.

Välj hälsa! av Stig Bengmark

Professor Stig Bengmark har forskat kring tarmbakteriernas betydelse i över trettio år. I boken tar han upp antiinflammatoriska dietens tolv budord. Du hittar recept och bra råd för ett friskare och längre liv.