Var aktiv och läs mer

Nu för tiden verkar många människor vara stressade. De jobbar hela dagen och har sedan olika aktiviteter på kvällar och helger. Om du har barn blir det ännu mer att göra, för de har också ett fullpackat schema. Och de flesta trivs med den här rytmen. Att ha fullt upp och njuta av livet. Samtidigt försöker de planera in lite extra tid för sig själva.

Alla mår bra av att ha tid för sig själv. Det måste inte alltid vara att du gör något med andra, utan ibland kan det löna sig att vara helt ensam. Vila, spela musik, se på film eller läsa en bok. Naturligtvis ska du göra sådant du själv väljer, oavsett om det är tillsammans med någon eller helt för dig själv. Att läsa böcker brukar vara något som folk gör när de är ensamma. Men med moderna hjälpmedel måste du inte välja bort något för att ha tid för böcker.

Utnyttja de tillfällen som ges

Allt fler väljer ljudböcker för sin läsning, om du kan kalla det så. Det innebär att du lyssnar på någon som läser boken högt för dig. Ofta är det en skådespelare, ibland är det själva författaren. De läser klart och tydligt, och med stor känsla. Eftersom du inte behöver ha boken i händerna är det här något du kan göra var som helst. Det finns ett antal företag som erbjuder ljudböcker, du blir medlem och kan sedan läsa hur mycket du vill.

En fördel med det här är att du kan göra andra saker samtidigt som du läser en bok. Ifall du pendlar till jobbet, till exempel, har du tid att läsa. Vare sig du reser kommunalt eller i din egen bil är det enkelt att lyssna på en ljudbok. När du är ute och promenerar i skogen, joggar eller tränar på gymmet kan ett par hörlurar ge dig friheten att läsa. Det finns många tillfällen när du kan kombinera din läsning med andra saker, ifall du har ont om tid. Aktiva människor som lyssnar på böcker.

er

Många fördelar med att läsa böcker

Det är vanligt att läsa för sitt eget nöje. Romaner eller deckare, eller lite av varje. Många följer med i den världen av litteratur. De läser nyheter, sådant som får bra recensioner, Nobel-pristagare, och så vidare. Därmed får de med sig en blandning av olika stilar och författare. Andra håller sig till sådant de är vana vid. Och det spelar ju ingen roll. Sveriges Radio berättar att ljudböckerna ökar i popularitet. 

Andra läser för att det är en del av deras jobb eller skolarbete. Inom vissa yrken förväntas du uppdatera dina kunskaper hela tiden. Du måste veta nya saker och förstå hur de kan passa in. Barn och ungdomar läser varje dag, både romaner och läroböcker. Så läsning är grundläggande för de flesta familjer. Samtidigt som det är bra för dig som person.

Komma långt med läsning

Läsning öppnar nya världar som du annars inte skulle få uppleva. Både barn och vuxna kan må bra av att gå in i fantasins värld någon gång ibland. Du kan se hur andra lever eller lära dig hur saker fungerar. Förutom att läsning är grunden för all annan inlärning. Så undervärdera aldrig vikten av att läsa.

Ljudböcker är ett mycket bra alternativ till traditionella böcker gjorda av papper. De ger dig större chanser att hinna med något så viktigt som att läsa. Plus att det inte kostar så mycket att vara medlem i en bokklubb eller ladda ner böckerna. Det är något som de flesta har råd med, och i tillägg behöver du inte köpa nya bokhyllor varje år.