Håll dig borta från katastrofer

Det är aldrig roligt när något går fel. Ibland skakar du det bara av dig och fortsätter med annat. Andra gånger kan det vara mer allvarligt, och ibland handlar det rentav om katastrofer. En av de saker som är riktigt dåligt är sådant som påverkar din och din familjs hälsa. Om du är frisk kan du klara av det mesta.

Därför är det viktigt med var du uppehåller dig. Framför allt ditt hem, men även arbetsplatsen och skolan. Innemiljön, den luft du andas, kan nämligen påverka dig på olika sätt. Alla vet hur jobbigt det är att klara av eftermiddagen om du inte har frisk luft. Om du inte kan öppna fönstren så är du beroende av ett bra ventilationssystem. Men ibland är det just i det här systemet som katastrofen befinner sig.

God luft är ett måste

Det rekommenderas att du vädrar ur alla rum, gärna en gång om dagen. Du måste inte låta fönstren stå öppna i flera timmar, det finns bra sätt att göra det effektivt utan att förlora energi. Speciellt på vintern när du behöver värmen, förutom den friska luften. Det finns dock olika sätt att förbättra luften på utan att öppna överallt. Det är alltid viktigt med ventilation.

Det allra bästa är naturligtvis en kombination av flera olika åtgärder. Ventilation är grundläggande, men själva huset måste också vara sunt. Fönster och dörrar ska sluta tätt, och det bör inte vara några farliga material i väggarna. Mycket att tänka på kanske, men en hel del är standard. Det ligger dock i ditt eget intresse att se lite närmare på det. Med bra ventilering håller du dig friskare.

fukf

När det inte fungerar

Vad är det då som kan leda till katastrof med ventileringen? Det är naturligtvis mögel. Tidningarna har skrivit skräckhistorier om skolor som har evakuerats på grund av mögel. Barnen andas in sporerna och blir sjuka. Kanske inte med en gång, men ganska snabbt. Ibland upptäcker du faktiskt problemet just för att folk blir sjuka oftare än vanligt. Speciellt då i luftrören. Fukt i källaren kan leda till katastrof.

Den positiva sidan är att det går att sanera. Du kan bli av med fukt och mögel, helt och hållet. Men det här är ingenting som en vanlig lekman bör ta itu med. Det är väldigt lätt att sprida mögel, så det är bäst att låta fackmännen få sköta saken. De har lyckats sanera objekt som är komplett täckta av mögel, så pass effektiva är de.

Förebygga är bättre än att behandla

Det är naturligtvis mycket bättre om du kan undvika en katastrof helt och hållet. Inte ens ett litet problem med fukt och mögel är roligt att ha på sin hand. Lösningen är att förebygga. Att inspektera och hålla efter byggnaden så att fukt inte ens kommer i närheten. Stommen och grunden är viktig, likaså fasaden. Se över tak och väggar regelbundet och åtgärda eventuella sprickor eller skador med en gång.

Sedan går du ytterligare ett steg och ser över din ventilering. Den där så viktiga balansen mellan frisk luft och värme. Det finns många bra tilltag som är både miljövänliga och bra för personerna som vistas i lokalerna. Egentligen finns det ingen anledning att du ska behöva uppleva en katastrof. Ta dig tid att förebygga, gärna med hjälp av en specialiserad firma. Sedan är det bara att njuta av livet.