Vänd rätt upp

Författare: Emelie Novotny
Titel: Vänd rätt upp
ISBN: 9789163898174
Sidor: 321
Förlag: Bonnier Carlsen
Läst som: Bok
Betyg: 3,5 av 5
Recensionsexemplar

Det är sommaren efter studenten. Jobbet som hästskötare i ett toppstall är allt hon kan önska sig, ändå är det svårt att säga att man hellre stannar hemma när kompisarna drar till London och Lund. Men så får Ylva ansvar att träna ett föl och sköta stallet när ägaren reser till tävlingarna i Falsterbo. Och så blir hon kär.

För det första är det så himla kul att läsa en bok för tonåringar som utspelar sig i stallmiljö, med hästar och kärleken till ridsporten. Nu söker jag sällan aktivt efter den typen av böcker, men jag har heller aldrig snubblat över någon. Möjligen att "Det handlar om oss" kan kvala in lite eftersom det också är hästsport med i bilden. Men inte alls på samma nivå.

För det andra så gillar jag att inte behöva läsa en massa förklaringar till vad allt är. På hästen, utrustning, ridning osv. Jag läste någon stans att Emelie skrivit den här med tanken att alla ska kunna läsa den. Men jag tror det kan vara väldigt svårt att nå personer som inte är hästintresserade med den här, eftersom det är så oerhört mycket hästar (LOVELY). Jag menar, om jag inte är intresserad av hästar, varför skulle jag läsa en hästbok? Eller jag som inte är intresserad av fotboll, varför skulle jag läsa en bok om fotboll? You get my point. Det ges heller inte så mycket förklaringar kring begrepp och annat som skulle göra det möjligt för en ointresserad person att förstå, det tycker jag visserligen är ett stort fett plus. Författaren behöver liksom inte förklara för mig vad piaff är, för jag vet det redan. Men, såklart, så handlar inte den här bara om hästar. Den handlar också om att ta klivet ut i vuxenlivet, lära sig att ta ansvar för sina handlingar, förstå sig själv och såklart kärlek i massa varianter.

För det tredje gillar jag att den här berättelsen inte är så självklar som man kanske tänker innan man börjat läsa den. Att den här boken skulle ha ett HBTQ-tema var för mig oväntat men en positiv överraskning. Inte för att det är en stor grej på det sättet i den här, det är inte en "komma ut"-berättelse. Det är bara en berättelse om kärlek. Något jag tycker Novotny lyckas väldigt fint med. Och det är en så himla mysig, pirrig, varm och fin kärlek i den här boken som alla kan känna igen sig i.

Tyvärr hade jag ganska svårt att känna med karaktärerna. Jag får inte riktigt något grepp om dem som personer och får därför svårt att gilla dem. Det är något med hur de agerar som inte är helt begripligt för mig. Min starkaste känsla är att jag tycker att Ylva behöver grow a pair. Känslan av att hon inte har någon egen vilja var så stark att det gjorde mig arg ibland. Det var många gånger jag satt och skaka på huvudet och sa för mig själv ”Vad fan håller du PÅ MED?!”, jag ville bara ruska om henne. Samtidigt som hon visar på sån förståelse för andra människor, varför de kanske gör som de gör. För då är Nicole motsatsen som många gånger beter sig som en jäkla rövhatt och barnunge så fort hon inte får som hon vill. Och det är relationen mellan dessa två, och Fredrik för den delen, som gör att jag inte får något grepp om dem. Det svänger så fort mellan varmt och kallt.

Men så är ju kärlek en jäkligt komplicerad grej. Och att växa upp och ta ansvar för sina handlingar och inse att allt man gör, eller inte gör, får konsekvenser. En väldigt spännande debut av Emelie Novotny i alla fall och jag hoppas hon skriver fler böcker i stallmiljö, få med alla hästdofter och mjuka mular i tanken. För även om jag blev irriterad på karaktärerna är de väldigt underhållande och jag känner ändå att jag gillade slutet. Kanske att man kan få följa Ylva och Uno om jag får drömma.

Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla,
Läste ett litet smakprov ur den här och tyckte den lät bra!
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Ja den är bra och fin! Men jag hade lite svårt med karaktärerna och det var några händelser som kändes lite ologiska. Eller jag vet inte. Jag tror det mer är det faktum att ylva liksom gör som alla säger och
vill. Läs den! Vill ha någon att diskutera med! 😁
nouw.com/boklunga
IP: 82.99.3.229