Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Syndätarens dotter

Författare: Melinda Salisbury
Titel: Syndätarens dotter
Serie: Kampen om Lormere, del 1
ISBN: 9789155264482
Sidor: 288
Förlag: Bokförlaget Semic
Läst som: Bok
Betyg: 3,5 av 5
Recensionsexemplar

Twylla bor i slottet och är förlovad med prinsen, men hon är inte en vanlig del av hovet. Twylla är drottningens bödel. Som drottningens utvalda kan enbart Twylla dricka ett gift som blandas med hennes blod. Hennes beröring dödar. Vem vågar vara nära en sådan person? Twylla är isolerad och saknar sin familj. Hon avskyr att tvingas avrätta människor, men hur ska hon kunna slippa ifrån sin påtvingade roll?

Men när hon får en ny vakt förändras allt. Lief är olik alla hon tidigare träffat. Han ser igenom hennes fasad och vill komma nära. Men att komma nära Twylla är farligt. Och hon är redan bortlovad. Drottningens ögon iakttar ständigt allt som Twylla gör. Och hon har hemliga planer som hotar både Twyllas och hela rikets framtid …

Hmm.. ärligt så är jag varken stormförtjust eller imponerad. Jag kan liksom inte komma mig för att gilla sättet den är skriven på riktigt. Språket känns ganska krystat och klyschigt många gånger. Andra halvan av boken var dock mycket bättre än första halvan. Den största besvikelsen är att jag hade förväntat mig mer inslag av fantasy än vad som är i den här, vilket är totalt typ noll. Eller ja, det är kanske ungefär en händelse som kan klassas som fantasy. Istället får vi vältra oss i Twylla och Liefs relation som får ögonen att rulla bak i skallen på en samtidigt som man suckar högt och kväljs. Jag har inget problem med romantik annars, men när alla klyschor och det bara är sötsliskigt så blir det lite för mycket. Det är liksom inte hett. Det är pannkyssar och gråta i varandras armar, oerhört smöriga meningsutbyten, sugande på läppar, ja you get the picture.

I övrigt tycker jag att huvudpersonen Twylla är ganska jobbig. Menlös på något vis. Hon sitter där i slottet i 4 år och dödar på kommando med sin hud åt drottningen men är liksom så himla självupptagen på något vis. Kan inte se längre än sig själv och är som ena nickedockan. Det är liksom så synd om henne hela tiden.

Det som väger upp är dels drottningen som är ett jävla as. Men också prinsen Merek som är typ den enda vettiga personen i den här boken. Med betoning på TYP och svajande på vettig. I vilket fall gick den ändå relativt snabbt att läsa och jag gillade hur det utvecklade sig mot slutet. Det var en ganska oväntad vändning som jag gillade och det höjer mitt betyg. Det lämnar också en hel del att se fram emot i nästa bok, som jag tror kan komma att faktiskt bli bättre. Om man ser till Goodreads betyg på de två andra böckerna så har de fått högre än den första. Så jag är ändå hoppfull. Den här serien är, likt Kristin Cashores "De utvalda", en serie där man får följa olika karaktärer i olika böcker. I del två kommer vi att få följa Liefs syster. Och det låter som att det kan komma att hända lite mer saker i den som jag tror kan leva upp till mina förväntningar.

Gillar

Kommentarer

Bokhuset
Bokhuset,
Men ååh, omslaget!
bokhuset.ax/
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229