Suicide club

Författare: Rachel Heng
Titel: Suicide club
ISBN: 9789177814559
Sidor: 302
Förlag: Modernista
Läst som: Bok
Recensionsex från förlaget.

I en nära framtid har forskningen tagit ett avgörande framsteg: odödlighet är nu en realitet men bara för dem som förtjänar den. De kallas långlevare: De som tränar, utövar yoga, dricker hälsosamma juicer och går och lägger sig i tid. Den 100 år gamla Lea är genetiskt perfekt: en postertjej för de odödliga. En dag får hon syn på sin far på gatan. Då har det gått 88 år sedan senaste gången de träffades. När hon följer efter honom stirrar hon plötsligt döden i vitögat. Det gör Lea osäker om hon kunde vara så oförsiktig, är hon verkligen, på riktigt, värd sin odödlighet? Medlemmarna i Suicide Club har inte alltid varit aktivister. De började som ett gäng desillusionerade långlevare som ägnade sig åt förbjudna aktiviteter som livemusik, onyttig mat och ansvarslösa orgier. Men nu har de stämplats som terrorister av staten. Och Lea bestämmer sig för att kontakta dem. 

”Flerfaldigt prisbelönt dystopisk debut” så står det om den här boken. Jag vet inte ens var jag ska börja. Mest var det bara förvirrande och jag vet fortfarande inte vad den handlade om riktigt. Det kommer nu att komma en rant, full av spoilers. Kul! Det var länge sen vi hade en sån.

1. Konstiga meningar. Att hitta urlöjliga och dumma meningar var viktigare än handlingen tillslut. Vem fan bjuder på ”vegetarisk bål”? Är inte det själva grundprincipen med bål? Ingen bjuder på korvbål. Här vet jag inte om det är författaren som skriver märkligt eller om det är översättaren som översätter konstigt. ”Slök” var ett ord som dök upp ofta i texten som känns så väldigt störigt, för vem säger så ens? Inte ens SAOL tycker man ska använda det. Det var också tillfällen då det kändes som hämtat från Belinda blinked.

2. Det saknas förklaringar. Jag är inte dum, men för att förstå vissa saker - som en grundpremiss - måste man få det förklarat för sig. Jag köper inte riktigt den här. För jag får inte veta NÅGONTING. Istället får jag en massa tekniska termer upprabblade. Och vad är en Sub-100? Jag förstår inte. Det är befolkningsbrist, folk får inte dö, men alla får heller inte leva som ”långlevare”. Jag förstår inte urvalet som görs utifrån genetik och jag förstår inte varför vissa får särskild behandling och andra är avskräde. Det sjuka är också att jag får bättre info genom att läsa baksidestexten på den engelska boken. Att tillexempel Lea jobbade med att köpa och sälja kroppsdelar som inte alls framgick i själva boken. Ingen verkar ju heller vara 300 år, utan som mest typ 150.. jag förstår verkligen inte. Vad är meningen med odödligheten och att inte få dö?

3. Känner noll för huvudkaraktären. Lea, hon är 100 år, ser inte ut att vara en dag över 50 och jag kan inte relatera till henne på ett enda sätt. För att vara så gammal kan man ju tycka att hon borde vara någorlunda smart. Men jag tycker mer att hon känns som en psykopat och är helt sjuk i huvudet. Det för att hon som barn dödar en kanin genom att trycka sönder den och vara jätteglad över det. För hon ville känna den gå sönder. Och sen slog hon bara ihjäl en unge, hoppsan! Får vi någon förklaring till det beteendet? Ha! Nä. Lea är så oerhört ointressant och jag är helt oengagerad i vad som händer henne. Anja är betydligt mer intressant, den blivande ledaren för Suicide club. Men henne får vi såklart inte följa så mycket.

4. Och vad fan är Suicide club? Ja.. det undrar jag fortfarande. För jag förstår inte på vilket sätt dom är terrorister. Eller vad allt går ut på, annat än att dö. Det påverkar ju noll. Det är väl bara bra för dom som vill leva för alltid att inte alla vill ha alla behandlingar? Alltså det är mest bara ologiskt och jag köper det inte alls.

5. Det jag kan utläsa av berättelsen är den rådande skönhetshetsen. Du ska se så ung och fräsch ut som möjligt. Leva sunt. Men det kan gå till överdrift vilket det uppenbart gjort här. Men jag vet inte. Jag tycker inte det är så intressant.

Jag förstår inte den här och den har stora luckor. Men mest av allt tycker jag den var fruktansvärt ointressant. Så på det hela taget, en stor besvikelse. Kanske är jag för dum för den här boken helt enkelt.

Finns på
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

sannareads
sannareads,
Bästa jag har läst! 😂
nouw.com/sannareads
boklunga
boklunga,
hahah sämsta JAG har läst! 😉 😂
nouw.com/boklunga
IP: 82.99.3.229