Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Striden i skogen

Författare: Susanne Trydal & Daniel Åhlin
Titel: Striden i skogen
Serie: Hallahem del 3
ISBN: 9789176970294
Sidor: 262
Förlag: Hoi förlag
Läst som: Bok
Betyg: 5 av 5
Recensionsexemplar

Om du inte läst Staden under berget, Sveket vid sjön och Striden i skogen, men vill gör det STOPP! Då bör du kanske överväga att inte läsa mer. Det innehåller spoilers. Är du inte så känslig, be my guest!

Vitterfolket hotas av onda krafter från flera håll. De går inte längre säkra utanför Hallahem. Men inte ens i staden under berget är det sig likt längre, och folket splittras när en ny rådman ska väljas.

Torun, Tilda och deras vänner försöker tillsammans bekämpa fienderna. Men ingen vet hur den uråldriga ondskan i skogen kan stoppas, eller hur länge vittrorna kan gömma sig för Vakarna, det hemliga sällskap som jagar dem.

Den avgörande striden kommer allt närmare. Kommer vitterfolket någonsin att få leva ifred? Kan vänskap och kärlek vinna över hat och hämndlystnad?

My tiny bookshelf har berättat om bokbaksmälla tidigare, och jag har liksom inte riktigt förstått vad det är. Men när jag postade att jag, efter att ha läst ut den här boken, kände som att jag dödat mina bästisar och inte ens var sugen på bubbel (I KNOW) så var det just det jag råkat ut för. Bokbaksmälla, och då insåg jag ju också att jag haft det tusen gånger innan, jag visste inte bara att det fanns ett begrepp för det. Så är det, deppigt som fan att den här serien är slut. Om jag får önska så blir det här film, det skulle göra sig så grymt bra som film. Och om jag får drömma och kanske önska lite, så fortsätter Susanne och Daniel att skriva grymma ungdomsböcker och att jag får läsa dem alla.

De är så (ursäkta) jävla bra på att lyfta aktuella samhällsproblem i den här berättelsen. Det blir inte övertydligt, och inga pekpinnar. För det här med rätt och fel det är inte så himla lätt alla gånger, alla gör vi det bästa vi kan utifrån vår egna förmåga och våra förutsättningar. Vet jag bara en sida av något, hur ska jag då veta att jag gör fel? Det här med källkritik är så oerhört viktigt i dagens samhälle, att våga fråga eller säga emot.

Och hur de fortsätter belysa rasism och att inte döma någon i förväg. Barns rena och fina åsikter om saker innan de blivit nedsmutsade av de vuxna som inte förstår bättre. Som med alla dessa rån, som "alla är onda och nyckfulla", för har du träffat en ond då är alla det. Jag älskar hur de här barnen inte ser det så. Här får de en amulett som kan göra rån ännu starkare, och det första de tänker är att det vita rået, hon kanske kan ha nytta av det. För hon hjälpte ju dem när de var i nöd.

Något som jag också upplever närvarande i den här boken är populism som vuxit sig stort under 2016-2017 i och med framförallt presidentvalet i USA. Det blir tydligt då de ska välja ny rådman. Och jag tycker framförallt att karaktären Tolir symboliserar populismen, som säger att han lyssnar på folkets bästa. Lovar allt och mer där till att när han blir rådman då ska han minsann göra det ena och det andra. Självklart lyssnar folket till det här och Egil blir avsatt. Men Tolir gör mest saker för sin egen skull och är inte alls särskilt intresserad av att hjälpa folket. Jag kan liksom inte låta bli att göra kopplingar till Trump. Mest uppfriskande är ändå att han sedan väljer att avgå och att Embla får bli ny rådkvinna. Lite som, gör om gör rätt. Något man önskar kunde ske i den verkliga världen.

För övrigt är den här, precis som de andra, helt fantastiskt bra. Och jag älskar hela det här lilla gänget i boken. Tilda, Torun, Auda, Torke, Johannes. Åh, fina snälla Johannes. Jag blev så himla berörd av både honom och Tilda på slutet av den här. Hur de är så oerhört osjälviska, trots att det bara river i lillhjärtat. Den kraft de lyckas uppbåda att göra det som de upplever vara rätt, trots att det är så oerhört svårt. En fantastisk serie helt enkelt som tar upp oerhört stora frågor men på ett spännande sätt. Som jag hoppas får både vuxna och barn att börjar fundera och prata tillsammans. Jag är så himla deppig över att det är slut dock. Tack för ett fantastiskt läsäventyr!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229