Sorgens princip

Författare: Pernilla Wåhlin Norén
Titel: Sorgens princip
Sidor: 151
Förlag: Modernista
Läst som: Bok
Betyg: 2,8 av 5

En världsomvälvande upptäckt gjordes av en grupp energiforskare specialiserade på känsloenergi: människors sorg kan omvandlas till en energi effektivare än något annat.
Lösningen på jordens energikris innebar en ny marknad av globala mått, och det fanns ingen hejd på aptiten på förändring hos industrimakterna. Detta trots att forskningen ännu rymde stora hål av frågetecken. Sorgen var tidens naturtillgång. Sorgen var den nya oljan. Sorgen lokaliserades, granskades, vägdes, värderades. Där sorgen var som störst byggdes titaniska anläggningar. Sorgehandeln blomstrade. Världsekonomin strålade. Strax därefter kom bieffekterna.

När jag hittade den här boken på bibblan lockades jag först av omslaget. Där efter läste jag handlingen och kände genast att jag måste läsa den. Jag har läst en hel del sci-fi och massor av dystopier, jag gillar den formen av samhällskritik och nutid som den genren belyser.

Just den här handlingen kändes spännande och intressant. Att människors känslor, framförallt sorg, används som landets elproduktion och hur det utnyttjas i vinstsyfte på ett ganska avskyvärt sätt. När man läser boken följer man två kvinnor. Sonja som tillhör de "stationära" och är överläkare, något som inte ger några rättigheter. Att ta hand om människor är inget som prioriteras, varför skulle det gör det när man vill utvinna så mycket sorg och lidande som möjligt? Forough är systemvetare och hör istället till de "mobila", något som istället ger status och möjligheter till att leva ett bra liv med tid för odling, biblioteksbesök och annat rofyllt.

Det är många perspektiv i boken. Vårt utarmande av vår planet med energikris. Landsbygd mot storstad, här har nu storstäderna blivit helt meningslösa och man flyttar norrut där all elproduktion är förlagd. Det moderna möter självhushåll, något som känns högst aktuellt i dag. Tyvärr läggs det för stor vikt vid tekniska detaljer som är (näst intill) totalt obegripliga och det för heller inte historien framåt. Man får få förklaringar av vad som hänt jorden, och över lag förklaras få saker utom de tekniska detaljerna i en massa ointressant tjafs. En historia som kunnat vara väldigt spännande och gripande blir istället ogreppbar och krystad. Det finns så många vinklar som bara lämnas hängande.

Jag ville sätta en etta på den här boken, men jag höjer till 2,8 för att den inbjuder till att diskutera en himla massa saker.


Gillar

Kommentarer

Bokmode
Bokmode,

Roligt med sci-fi! Jag är total nybörjare gällande den genren måste jag erkänna men kanske borde testa...:)

nouw.com/bokmode
boklunga
boklunga,

De tycker jag absolut 😊 Hunger games är ju till exempel dels sci-fi men också dystopi. Likaså Maze runner. Vill du prova en något mjukare ingång kan jag rekommendera Conny Palmkvists bok Vintern som är fantastisk vacker. Riktigt riktigt bra. Språket i den är magiskt.

nouw.com/boklunga
Bokmode
Bokmode,

tack för tipset! Ska definitivt kolla in Vintern!

nouw.com/bokmode
IP: 82.99.3.229