Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Skrik tyst så inte grannarna hör

Författare: Karin Alfredsson
Titel: Skrik tyst så inte grannarna hör
ISBN: 9789176294895
Läst som: Ljudbok
Förlag: Bokfabriken
Speltid: 9h 8min
Uppläsare: Maria Lyckow
Betyg: 3,5 av 5

Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia.

Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig.

Den här boken är egentligen inte lång, men den har tagit tid att ta sig igenom. Inte för att den inte var bra, det var den. Men den är så obehaglig, hemskt och tung, vilket gjorde att det tog tid. För man orkar inte höra om hur mycket våld och orättvisor mot kvinnor som helst. Jag har varit så jävla arg när jag lyssnat på den här. Suttit chockad. Över det grova språket, över de fruktansvärda handlingarna, och över vetskapen att det här är vardagen för väldigt många kvinnor.

Det här är i normala fall inte något jag skulle läsa frivilligt, mest för att det kanske inte lockar mig så mycket. Jag kan lätt bli uttråkad när det dels blir lite för vuxet men också saknar inslag av till exempel trollkarlar och demoner eller [infoga annat övernaturligt/sci-fi:igt]. Men jag är glad att jag läste den. Man får en trovärdig inblick i relationerna mellan Ellinor och Roger / Loveness & Siame. Hur det destruktiva sakta men säkert stegrar och gör en alldeles kall inombords. Även om jag hade rätt svårt för de afrikanska namnen som känns jättefåniga. Ta vilket amerikanskt ord som helst liksom. Walkman, headphone, det blev liksom bara löjligt efter ett tag.

Absolut läsvärd, även om jag är trött på att läsa om kvinnor som utsätts för våld hela tiden.

Förresten, kul grej i den här boken. Jag har ju tidigare nämnt att jag hittar kopplingar mellan det jag läser osv. Om jag håller mig till ljudböcker nu så var den senaste boken jag läste som ljudbok 1793 av Niklas Natt och Dag. Gissa vad Rogers chef i den här boken heter? Ja, precis. Natt och Dag.

Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla
Vargnatts bokhylla,
Det är en hemsk bok att läsa med ämnet, var riktigt jobbig att ta sig igenom. Men bra.
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Ja verkligen! Mådde jättedåligt när jag läste den alltså. usch!
nouw.com/boklunga
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229