Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Skogen: en bruksanvisning

Författare: Peter Wohlleben
Titel: Skogen: en bruksanvisning
ISBN: 9789113081458
Sidor: 213
Förlag: Norstedts
Läst som: Bok
Betyg: 3,5 av 5

För skogsvaktaren och författaren Peter Wohlleben är skogen både ett levebröd och en livsstil. I byn Hümmel i västra Tyskland har han byggt upp ett skogsbruk där skyddade reservat blandas med skonsamt utnyttjade partier. Samtidigt har han med sina böcker och guidade turer lyckats väcka entusiasm för skogen hos en allt bredare publik.

I Skogen - en bruksanvisning är han vår vägvisare och ögonöppnare på skogsutflykten. Han får oss att se allt fascinerande som sker i naturen, saker vi inte har kunskap om och därför lätt missar. Med smittande passion och upptäckarglädje bjuder han på mängder av spännande kunskap. Vi får lära känna granens hemlängtan och lärkträdens ovissa framtid. Vi lär oss hitta i skogen utan vare sig kompass eller GPS. Vi får veta hur vi på ett naturligt sätt skyddar oss mot mygg och fästingar, hur vi söker spår och betraktar djur, hittar svamp och tar skydd under åskovädret.

Peter Wohlleben är som jag tidigare sagt en av mina favoritförfattare, i alla fall när det kommer till naturböcker. Inte för att han är någon språklig begåvning direkt, han skriver enkelt. Det märkvärdiga med hans skrivande är däremot äktheten. Allt han skriver, skriver han för att han menar det av hela sitt hjärta. Att få läsa hans böcker är som att bege sig ut i skogen.

En annan sak jag verkligen gillar med att läsa hans böcker är att han aldrig prackar på dig vad du ska tycka om naturen, eller skogsbolagen, eller klimatförändringen. Han berättar bara rakt, att såhär är det och det kan ju vara både positivt och tråkigt. Men, han lämnar det upp till dig att bestämma vad du ska tycka utan att hymla om vad han själv tycker.

Just den här boken är trevlig att läsa, men den är mer anpassad för den som kanske inte besöker skogen så ofta. För att ge en liten inblick i hur det kan vara och vad som är bra att tänka på. För min del gav den kanske inte jättemycket, men lite, och om inte annat så blev jag både road och lite äcklad. Det ges förslag på väldigt mycket ätbara saker i skogen som inte låter så aptitliga. Tyvärr håller vi oss mest i de tyska skogarna, och de skiljer sig en del mot för våra. Dels vad gäller lagar och regler, som till exempel allemansrätten som är himla bra i Sverige. En läsvärd bok om du bestämt dig för att börja ge dig ut i skog och mark. Och om inte annat så får du lite härliga inblickar i skogslivet.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229