Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Silvervägen

Författare: Stina Jackson
Titel: Silvervägen
ISBN: 9789100176006
Sidor: 295
Förlag: Albert Bonniers förlag
Läst som: Bok
Betyg: 5 av 5
Recensionsexemplar

Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.

Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Men dra mig baklänges på en liten kärra i gruset. Norrländskt svårmod möter preppers i Stina Jacksons debut! Och det är så satans jävla bra. Jag kunde inte lägga ifrån mig den, jag älskar hur den är långsamt berättad utan att blir långrandig eller tråkig. Mitt i all sin norrländskhet kan jag inte låta bli att känna amerikanska influenser i form av konspirationsteorier, bunkers och prepping. Och till min förvåning gifter det sig oerhört bra.

Jag gillar att följa Lelle, trots att han gör samma sak dag ut och dag in. Hur han åker längs Silvervägen och letar sin försvunna dotter fortfarande tre år senare. Vägrar att ge upp. Det är fint och på samma gång ångestfyllt att följa honom i hans letande. Och Meja. Som aldrig fått vara barn, som aldrig fått slå rot. Fasen vad jag gillar att följa Meja i den här berättelsen. Hur hon och hennes trasiga mamma Silje flyttar till Norrland, till Torbjörn, en man de inte känner. För att han har pengar och kan ge dem trygghet. Så träffar Meja Carl-Johan, vars familj lever utanför samhället. De är självförsörjande och preppar för en eventuellt kommande katastrof och lyssnar till konspirationspoddar om kvällarna.

Alla karaktärer i den här boken är så trovärdiga i allt sitt mörker utan att bli överdrivna eller overkliga. Och det handlar lika mycket om ett brott som det gör om människor och deras mörker, och jag älskar't. Den är välskriven, poetisk och berör. I vanliga fall är jag kanske inget stort fan av deckare, men med deckare av den här typen så ställer jag mig glatt i ledet med deckarlovers.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229