Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Så mycket kärlek kan inte dö

Författare: Moni Nilsson
Titel: Så mycket kärlek kan inte dö
ISBN: 9789127156432
Sidor: 169
Förlag: Natur & kultur
Läst som: Bok
Betyg: 5 miljoner tårar av 5
Recensionsex av förlaget

Du kan få slåss med mig, säger Lucas.
Nej, säger jag. Jag vill att mamma ska bli frisk.
Det vill vi alla, säger pappa och kör ut från sjukhusparkeringen.
Jag bestämmer mig för att om vi möter nio röda bilar innan vi kommer hem så kommer mamma bli frisk. Trots att nio är mitt lyckonummer gör vi inte det.

Leas mamma ska dö. Lea hatar läkarna som inte kan ge henne rätt medicin och hon hatar slangarna under mammas näsa och hennes andfådda andetag. Och hon hatar Noa. Noa som varit hennes bästis hela livet, men inte är det längre. Mitt i allt det hemska pågår livet ändå, med mamma, pappa och storebror Lucas. Det är skoldagar med king på skolgården och fotbollsträningar med Pernilla Skvallerbyttan Olsson och det är drömmar om att få snorkla i Söderhavet. Allt medan mamma blir sjukare.

Jag grinade så mycket att min kille trodde det hade hänt något. Och det hade det ju, på sätt och vis, fast i boken. Från första till sista sidan fulgrinade jag mig genom boken. Att jag ens lyckades läsa den genom allt hulkande är ett jäkla under. Men den var SÅ SÅ bra. Det är så mycket värme och kärlek i den här att man blir alldeles mosig. Sen blir man alldeles förstörd för att det är så himlans sorglig.

Att förlora sin förälder måste vara bland det värsta man kan genomgå, oavsett ålder. Men när man är liten är det också svårt att hantera på ett någorlunda rimligt sätt. Lea försöker på alla (ofta ologiska) sätt att göra så att hennes mamma ska bli frisk. Genom att hata sin bästis, sluta med fotboll som hon älskar. Slåss med kompisarna på skolan. Moni Nilsson skildrar det på ett sätt som är så äkta och hjärtekrossande. Men trots att det är så sorgligt och svårt är det samtidigt med sån värme, humor och kärlek - samtidigt som det får vara så allvarligt som det är.

Det är tungt att läsa den här boken, det ska jag inte sticka under stolen med. Men det är också så obeskrivligt mycket kärlek i den att det är omöjligt att inte känna sig tröstad och glad efter att man läst ut den. För så mycket kärlek kan inte dö. Det kan vara den bästa titeln för övrigt. Jag tror att om man går igenom något liknande kan man nog andas lite lättare efter att ha läst den här boken. För det är okej att vara jätteledsen. Det är okej att känna alla känslor som stormar omkring. Det är okej att vara orimlig och ologisk. Kanske kan det bli lite lättare att hantera allt som händer om man förstår lite mer.

Och och och och! Finaste i boken! När mamman och pappan gick på dejt hemma och dansade finklädda. Alltså. Jag trodde jag aldrig skulle sluta grina. Så mycket kärlek kan inte dö, nä men jag höll på att dö av all kärlek i den här. Läs den!

Ps. Ladda med en miljard näsdukar. Kommer behövas. Förvarna alla i familjen innan om hulkande och brölande. Om golven börjar bli blöta kan det vara dags att utrymma bostaden, eller bara säga. "Du, kanske du ska ta en paus?" Eller läs i badkaret! Ds.

Finns på:
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla
Vargnatts bokhylla,
Oj, jag vet inte om jag vågar läsa en bok som får en att gråta så mycket!
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Tro mig att det är värt det trots allt. För
den är såååååååå fin!!!! Bästa barnboken jag läst.
nouw.com/boklunga
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229