Omgiven av idioter

Författare: Thomas Erikson
Titel: Omgiven av idioter - hur man förstår dem som inte går att förstå
Läst som: Ljudbok
Förlag: Word Audio Publishing
Speltid: 8h 53min
Uppläsare: Mattias Linderoth
Betyg: 4 av 5

Har du någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig förstå vad du säger – hur tydlig du än är. Visst är det ett mysterium?

Välkommen till en rad uppfriskande aha-upplevelser – möjligen även en eller annan åh nej-upplevelse - och med lite flyt är det inte du som är idioten. Efter att ha läst den här boken kommer du att förstå vad din omgivning egentligen vill säga dig. Jag garanterar att du radikalt kommer att minska mängden idioter i din omgivning, hälsar Thomas Erikson.

Jag, och mina kollegor, fick alla den här boken av vår chef för en tid sedan för att läsa den och fundera över vad vi själva är för färger för att vi sedan ska kunna berätta för varandra. Typ som en stor bokcirkel. Kul, tycker jag. Och välbehövligt. För det är inte alla gånger så lätt att förstå varandra. Än har vi inte haft det mötet där vi ska diskutera våra färger och så, men jag ser fram emot det.

Tyvärr har jag generellt svårt att läsa facklitteratur, jag läser gärna om skog, djur och natur. Men det viktiga är att det måste vara självvalt, att jag verkligen vill läsa det. Annars har jag tyvärr en tendens att somna eller ledsna fort. Därför blev jag glad att den här fanns som ljudbok, sen kunde jag använda boken för att bläddra i och titta på olika illustrationer och annat som blev tokigt i uppläsningen. Den är otroligt lättlyssnad och rolig, vilket gör den lätt att hänga med i. Och jag gillar att den hela tiden går igenom färg för färg i olika situatoner, det gör den tydlig.

Det jag kom fram till är att jag är en väldigt gul person men också ganska grön i många avseenden. Ibland har jag även stänk av blått, men inte så väldigt mycket. Är man mottaglig bidrar den här boken till ganska mycket självinsikt och förståelse. Särskilt eftersom man hela tiden ser personer framför sig. Man ser sig själv, sin partner, sin familj, vänner, alla. Och det är ganska skrämmande hur på pricken dessa personligheter och beteenden kan stämma utifrån dessa färger. Jag känner igen mig själv så brutalt mycket, men också min sambo som är röd/blå (alltså min totala motsats) vilket också gör att jag förstår varför vi inte alltid förstår varandra så bra, men också att jag kanske inte behöver ta allt så personligt om han tycker att jag ska "fatta mig kort". Eller varför han vill veta exakt vart jag läst något.

Nu försöker jag att få honom att läsa den, så att han kan förstå varför jag kanske sonar ut när han pratar länge (eller om ointressanta saker HEHE). Det var för övrigt en sak som kändes riktigt dåligt när jag läste boken. Att gula personer är dåliga lyssnare. Jag har aldrig sett mig som en dålig lyssnare, men när jag läste det och tänkte på det så inser jag att jag faktiskt är en ganska kass lyssnare. Inte alltid, men ganska ofta. Det är verkligen något jag kommer försöka bli bättre på.

Om du är nyfiken på vad alla fyra färgerna har för egenskaper föreslår jag att du läser boken. Den är riktigt bra och intressant! Om du har läst boken, vilken/vilka färg/färger är du?
Själv skulle jag uppskatta att jag är 60% gul, 35% grön 5% blå.

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla,
Jag har inte läst boken men har läst om färgerna och är väldigt grön med inslag av blått. Sen kan jag ta fram en liten gul del när jag är på jobbet!
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Rekommenderar den, den är intressant. 😊 Okej, kul det där hur man kan plocka fram vissa färger i vissa situationer. Pratade med en kollega om det, att man kanske är en viss färg hemma och en annan på jobbet. 😊 Jag kan nog vara lite mer grön hemma periodvis.
nouw.com/boklunga
IP: 82.99.3.229