Nej och åter nej

Författare: Nina Lykke
Titel: Nej och åter nej
ISBN: 9789146234852
Läst som: Ljudbok
Förlag: Wahlström & Widstrand
Speltid: 7h 30min
Uppläsare: Alexandra Rapaport
Betyg: 5 av 5

Ingrid och Jan har varit gifta i ett kvarts århundrade. Sönerna är stora nog att räknas som vuxna men uppför sig som hotellgäster. För Ingrid har både familjelivet och läraryrket mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne som i sin tur är i färd med att bli förbisprungen på familjefronten när väninnorna gifter sig och skaffar barn.

När du ska läsa den här, för ja det ska du. Eller förresten, du ska inte, du måste. Ladda då upp med skämskudden, drick förslagsvis inget som ger svåra fläckar som till exempel rödvin, men om du gör det (för det passar sig väldigt bra) drick små klunkar. Den här kan verkligen få en att vilja bälga, men stå emot för risken är stor att du råkar frusta ut det över kläderna. För mitt i allt det sjuuuuuukt pinsamma och ganska sorgliga glimmar det till av humor som får en att frusta mitt i allt skämsande. Jag blev så engagerad i den här historien och karaktärerna. Jag kände mig som en jäkla skvallertant som satt och hela tiden "Men NÄÄE. Men HERREGUD. På riktigt?! Men lägg aaav!".

Nina Lykke bygger upp historien så snyggt. Jag satt som på nålar och väntade på hur det skulle brinna för Ingrid. Och det hela får en ganska oväntad vändning ändå, men på ett sätt som känns så jäkla tillfredsställande. Många gånger under bokens gång blev jag så himla arg. Arg för att jag känner med Ingrid så starkt. Hur alla bara tycker att hon inte har något emot något. Att hon bara ska anpassa sig och vänta på alla som gör sitt. Men också på det sätt kvinnor många gånger ser på sig själva. Och inte minst på kvinnor som inte stöttar kvinnor. Det var en grej i boken jag blev så satans arg över, men jag vill inte berätta vad det är. Jag tror att du kommer förstå när du läser det själv.

För visso handlar inte den här boken bara om Ingrid. Men det är verkligen Ingrid man tar till sig. Man blir engagerad i även patetiska Jan och desperata Hanne, men inte på samma sätt. Här är det mer irritation. Inte för att de är dåliga karaktärer men för de val de gör och hur de beter sig. Vilket i sig är oerhört fascinerande och fruktansvärt pinsamt. Livet kan ändå vara såhär krångligt och svårt.

En förbenat bra bok, som hänger med en efteråt. Jag läste ut den för några dagar sedan och jag tänker fortfarande på Ingrid, Jan och Hanne. Vad dom gör, vart dom är, om dom är glada. Och det är inte ofta man läser en bok där karaktärerna följer med en så långt efteråt tycker jag. Jag gilla den, så så så mycket. Läs den! Har du en bokcirkel? Se då till att läsa den där för behovet att prata om den här boken är stort efter att man läst den. Och den kommer passa perfekt att cirkla med.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229