Mot framtiden: En simpel guide till att krossa patriarkatet

Författare: Clara Henry
Titel: Mot framtiden: En simpel guide till att krossa patriarkatet
ISBN: 9789178270316
Förlag: Bonnier Audio
Läst som: Ljudbok
Speltid: 4h 54min
Uppläsare: Clara Henry
Betyg: Maxat peppande med sjukt bra tips!

Vad är feminism och varför behövs det? Har feminismen gått för långt? (Svar: nope.) Hur skiljer man på ett ”catcall” och en komplimang, och hur ska en egentligen förhålla till sin kropp, till sex och eventuella privilegier?

Clara har skrivit boken som, efter 2017 års globalt omskakande #metoo-rörelse, har en given plats på tjejers, killars och ickebinäras nattduksbord. En överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället, och en humorfylld och uppmuntrande reflektion över författarens egna erfarenheter.

Ni vet i filmen 300? Den där episka scenen när Gerard Butler skriker "THIS IS SPARTA!" och liksom fotar ner den där snubben med piercings i hålet? Typ så känner jag efter att ha lyssnat på den här. Fast mot patriarkatet såklart. Känner peppen och lyfter lillnäven.

Jag gillar hur Clara Henry har anpassat boken till ljudboken så himla bra. Särskilt när det kommer till listor. Jag brukar ha väldigt svårt att kunna hänga med i ljudböcker som har listor, för det blir bara ett uppradande och jag fattar knappt något. Men den här är väldigt tydlig, på ett väldigt bra sätt vilket jag gillar. Samtidigt som det lyfter boken så mycket när hon själv läser den. Jag är särskilt förtjust i författaruppläsningar eftersom dom vet hur saker betonas och lyftas. När man läser själv kan man ju bara tolka. 

I övrigt är den också väldigt personlig. Hon tar upp händelser hon själv varit med om, som abort. Det är så viktigt och bra att någon pratar om det, försöker ta bort den skam som finns kring det. Som inte SKA vara en skam. Hon tar upp så sjukt bra exempel och liknelser att jag blir helt jävla matt. Och jag tror att den här kommer vara så viktig för många ungdomar idag som kanske bara behöver känna att dom inte är ensamma med sina tankar eller kanske som behöver lite inspiration, kanske lite hjälp, ett starter pack, till att ta sina (kanske allra första stapplande) steg mot att tänka och agera feministiskt. You go @clarahenry ​

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229