Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Mortal engines - Förrädarens guld

Författare: Philip Reeve
Titel: Förrädarens guld
Serie: Mortal Engines (del 2)
ISBN: 9789132207754
Tid: 8tim 48min
Förlag: B Wahlströms
Läst som: Ljudbok

Om du inte har läst första delen av Mortal Engines eller andra och är känslig för spoilers tycker jag att du ska sluta läsa här, så kan du återkomma när du läst del 2. Jag kommer att spoila ur Förrädarens guld. Om du vill läsa recensionen av De vandrande städerna kan du göra det här.

Hester och Tom försörjer sig på frakt av varor och ibland passagerare på sitt luftskepp. När de tar ombord historikern Pennyroyal blir de tvungna att fly för sina liv från hans gäldenärer. Till slut nödlandar de på Anchorage, en isstad. Saker och ting går snett och Hester tillfångatas, men Tom gör allt för att rädda henne. Han får hjälp från ett oväntat håll – långt nere på havsbotten ligger staden Grimsby. Där tränas De Borttappade Pojkarna till inbrottstjuvar av sin ledare Farbror. Men Farbror är en Fagin-karaktär med egna motiv och Tom går rakt i fällan. Anna Fang, Tom och Hesters vän som dödades i första boken, har återuppväckts som en halvmekanisk mördarrobot, en Jägare. Hon har inga minnen från sitt tidigare liv, och en Jägare är programmerad för krig, för att döda.

Vad trött jag blir. Här såg jag fram emot att Philip Reeve skulle grabba tag i en på riktigt och verkligen få med en i storyn. Coola maskiner och action liksom. Och vad får man? Ett triangeldrama som stinker sunkiga gubbåsikter. Blir så ofantligt provocerad av den här boken. Jag tyckte ändå att det kändes rätt nice i slutet av första, hur liksom Tom och Hester fann varandra trots allt snack om hennes ohyggliga yttre, SURPRISE man kan ju faktiskt tycka om någon för personen. Men det verkar vara för svårt att greppa det. Så i den andra boken kämpar först Hester med att hon inte har rätt att få känna sig lycklig med Tom. Att hon får njuta så länge det varar typ. Javisst, tankar man kan känna igen sig i även om man inte har ett fullt så ohyggligt yttre.

Så, vad händer då? Tom och Hester nödlandar på Achorage och träffar markgrevinnan Freya, en vacker och trevlig 16-åring som fattar intresse för Tom. I början av boken får man veta att Tom och Hester nu levt tillsammans i två år, lyckliga eller Hester har i alla fall varit lycklig men det låter som att Tom också varit det. När han får syn på den här markgrevinnan så tänker han först - "Åh tänk om Hester inte var så väldigt ful, och om hon vore snygg och trevlig som Freya istället." WOW, nice kille. Sen bestämmer han sig för att hänga med henne och hångla lite, för hon är ju så trevlig. Självklart upptäcker Hester detta och drar.

Good for you, du är ändå bättre än honom är min första tanke. Men vad gör hon då? Jo, hon - SPOILER ALERT - säljer informationen om var Anchorage befinner sig till Arkangelsk en större stad som är väldigt hungrig. Inte för guld. Utan för att hon ska få rädda Tom så att han blir kär i hennes igen. DA FUQ?! Really?! Varför?! Mitt i allt det här så får ju Tom såklart reda på att Hester sett honom hångla med Freya, så nu måste han hitta henne. Och får de uppmuntrande orden att "sånt här händer jämt och det brukar ordna upp sig. Det är inte så farligt." Samtidigt som man får följa någon sunkig gubbe med 5 fruar och hur han inte kan få nog av unga tjejer utan bara MÅSTE fråga om dom vill gifta sig med honom.

Orkar inte gubbigheten i den här. Det händer nästan inget av intresse i boken, utan allt som händer är det här jävla triangeldramat som bara är så himla korkat. Mest förbannad blir jag över att Tom som faktiskt lever med Hester fortfarande tycker hon är så fruktansvärt ful. Som att han är en så himla bra kille som är med henne, trots det. Vilken prins!

Den här boken var ett riktigt bottennapp, och TROTS det så blev jag nyfiken på slutet. Det här var dock en jäkla smörja. Det tråkigaste är att det hade kunnat vara bra, om man bara ändrat om lite i den här sunkiga känslan. Varför kan inte Tom bara vara kär i en bra tjej? Det är som att det här beteendet legitimeras för att Hester ändå inte är "snygg". Det behövs liksom inte drama av det här slaget för att hålla det intressant ändå.

Jag kommer förmodligen att läsa del tre. Mest för att det slutade rätt oväntat, och för att jag lever på hoppet om att Tom ska få en sån jävla fet avhyvling och att hon träffar någon bättre. Men också för att se om det finns något liv på den döda kontinenten.

Finns på
Adlibris |Bokus

Gillar

Kommentarer

Bokhuset
Bokhuset,
Jag älskade inte första boken även om den var ok. Lite väl rörig för min smak, men helt ok. Och nu är jag så jäkla glad att jag slipper läsa fortsättningen för jag hatar gubbsnusk! Livet är för kort för att slösa bort på sunkigheter så jag låter dig läsa trean också så kan du berätta vad som händer. Undrar dock hur de ska få till filmen ( om det kommer en fortsättning ) på ett bra sätt, utan att få ruttna ägg kastade på bioduken.
bokhuset.ax/
boklunga
boklunga,
Ja nä, den kändes ofräsch. Jag måste de filmen vid tillfälle. Men kanske väntar tills den finns på Netflix. Har inte då bråttom.
nouw.com/boklunga
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229