Luftslottet som sprängdes

Författare: Stieg Larsson
Titel: Luftslottet som sprängdes
Serie: Millennium
Läst som: Ljudbok
Förlag: Nordstedts
Speltid: 24h 9min
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Betyg: 4 av 5

Två svårt skadade personer tas in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena är Lisbeth Salander, som är efterlyst misstänkt för dubbelmord. Hon har en livshotande skottskada i huvudet och måste opereras omedelbart. Den andre personen heter Alexander Zalachenko, en äldre man som Salander huggit med en yxa.

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde visserligen att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Zalachenko har tidigare varit yrkesmördare i den sovjetiska underrättelsetjänsten. Han är dessutom Salanders far och det är han som försökt ta livet av henne. Starka krafter vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla.

Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra.

Ja, vad ska man säga? Han var en himla bra författare den där Stieg. Jag tycker att den här var himla bra, mest för att han lyckas ta hela storyn i hamn. Det är så många detaljer och det är så snyggt hur han väver ihop den här berättelsen. Och jag säger det igen, fan vad jag gillar Lisbeth Salander. Hela hennes revansch mot de här asen är så jäkla skön. Mest imponerad är jag över att han får allt att vara så intressant, visst det är väldigt mycket "lullull" i böckerna som känns som onödig utfyllnad, men å andra sidan får just de sakerna en att känna att han verkligen vet vad han pratar om.

Jag ser fram emot att lyssna på fortsättningen i Millenniumserien, även om Stieg satt ribban jäkligt högt. Vi får se om David Lagercrantz lyckas leva upp till det här nu. Har även vaggats in i den här berättelsen av Reine Brynolfssons stämma, han läser förbannat bra. Nu har jag förstått att Stefan Sauk läser resterande delar. Jag hoppas att jag kommer att gilla hans stämma också, många gör ju det har jag förstått.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229