Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Lilla Na och djurkuppen

Författare: Milena Bergquist
Titel: Lilla Na och djurkuppen
ISBN: 9789150222951
Sidor: 120
Förlag: Berghs förlag
Läst som: Bok
Betyg: 3,8 av 5
Recensionsex från förlaget

Lilla Na älskar djur. Hon tycker mer om dem än om människor. Och en dag bestämmer hon sig för att göra något åt djur som far illa. Verkligen GÖRA något.

Lilla Na, så arg och hemlig. Alltid tvärt om. Ingen av hennes bästisar vet vad hon egentligen heter eller var hon faktiskt bor. Hon berättar heller inte varför hon är borta från skolan. En dag bestämmer hon att de ska åka ut på landet och hoppa i komockor. Väl där springer de på ett mörkt stall, när de tittar in ser de massor av grisar som står och trängs inne i mörkret, alldeles ledsna. "- Det här är ju helt galet! Vad gör de med grisarna? Så här kan de inte ha det!"

Det är fint hur de pratar om djur i den här boken. Om deras rättigheter i dagsläget som för den sakens skull inte är rätt. Hur vi behandlar djur som är så smarta, ovärdigt och elakt. Det är intressant hur författaren tar upp flera olika perspektiv. Dels köttindustrin med grisarna, men också med djur i naturen som huggormen, eller djuraffärer. Vad är skillnaden? Är något egentligen rätt? Borde inte alla djur vara fria? Den tar upp så många frågor. Jag älskar även kompisen Silversurfaren som är supersmart och vet massor, han bidrar med massor av bra fakta i boken. Lite som ett uppslagsverk liksom.

En sak som slog mig när jag läste den här var att det ändå inte handlade jättemycket om djuren. Egentligen handlar det om Lilla Na. Vad som egentligen händer med henne, djuren kommer liksom lite i bakgrunden och det tycker jag är lite synd. Hon har det inte superenkelt, och även om det öppnar till lite samtal så tycker jag inte att det riktigt får så mycket plats som det behöver för att man som läsare ska förstå helt och hållet. Särskilt slutet var lite svårgreppat tyckte jag. Jag vill veta mer liksom. Det är också ganska tufft för Stora M som brottas med föräldrar som alldeles för upptagna av sig själva och sina mobiler. Även om jag tycker att Stora M får upprättelse där.

På det stora hela tycker jag det finns mycket fler ämnen i den här boken som borde kunnat få ta lite mer plats, eller att de kanske skulle varit enbart fokus på djurfrågan. Tyvärr förstår jag inte heller riktigt vad som egentligen händer mot slutet. Men det är väldigt härligt med dessa unga aktivister. Den är rolig och spännande samtidigt som den har ett allvar. Det var även några tårar som rullade mot slutet.

Finns på
Adlibris I Bokus

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229