Legend

Författare: Stephanie Garber
Titel: Legend
Serie: Caraval del 2
ISBN: 9789132207594
Sidor: 449
Förlag: B Wahlström
Läst som: Bok
Betyg: Uppföljaren håller samma lysande klass som Caraval, kanske till och med lite högre.
Recensionsex av förlaget

Caraval är över för den här gången, och Scarlett och Tella är äntligen redo att lämna ön. Systrarna borde känna sig lättade - de har kommit bort från deras far och lyckats häva Scarletts arrangerade äktenskap. Men Tella är inte fri än: hon har en skuld att betala till en mystisk välgörare som gett henne ovärderlig information. För att stryka skulden måste hon göra något som ingen har lyckats med: avslöja Direktör Legends riktiga namn.

Det enda sättet att komma i närheten av svaret är att vinna Caraval, så än en gång måste Tella kasta sig in i spelet. Och nu står ännu mer på spel: om hon inte lyckas få reda på Legends identitet förlorar hon inte bara Caraval, utan också sitt eget liv. Om hon däremot lyckas vinna kommer inte bara skulden betalas: Direktör Legend och Caraval förgörs för gott.

Okej, nu slopar vi det gamla betygssystemet, för jag känner att det är ohållbart när man läser så mycket bra. Nu testar vi det här med en mening. För att sammanfatta det hela liksom. För dom som bara vill ha en liten microrecension. Så kan den som är intresserad av mer kött på benen läsa vidare bara.

Stephanie Garber är lite utav en ny favorit hos mig. Hennes världsbygge och beskrivningar är så annorlunda och intressanta. Älskar exempelvis hur hon beskriver smaker med substantiv, som att det luktar mardrömmar (hoppas innerligt att substantiv är rätt nu, jag är klappsämst på adjektiv, verb osv). På något vis blir det så himla tydligt. Jag har ingen aning om hur mardrömmar luktar, men jag kan ändå tänka mig. Beskrivningarna blir spännande och rika på ett sätt som är så otydligt, men ändå blir extremt tydligt. Förstår ni vad jag menar?

Inget är heller självklart i den här historien. Älskar att bli bortkollrad, att inte ha en aning om vad som ska hända. Även om jag tror att det är förutsägbart så blir det inte det. Och när jag tänker "men tänk om det blir så", så tas den aspekten med också. Inget lämnas direkt åt slumpen. Jag sitter inte efteråt och undrar "jaha, hur gick det där till då?".

Men mest av allt så älskar jag att hon avviker från "den starka kvinnan". Den där kvinnan som ska vara hård och tuff och inte direkt bejaka sin kvinnlighet. Här är Tella och Scarlett extremt kvinnliga, och inte ett dugg mindre coola för det. Dom har vackra klänningar med volanger och siden och jag vet inte allt. De ser ut som vackra bakelser i mitt huvud i alla fall. Det är liksom dags att komma ifrån det där om att kvinnor måste beskrivas som starka. Dom kan vara det ändå, även fast dom är superfeminina. Jag känner ändå att det är ett steg i rätt feministisk riktning.

Storyn i detta spel var mycket mer spännande än i första boken, även fast första boken var sjuuukt bra. Gillade verkligen allt med och om nornorna. Och det fortsatta tankarna om det är verkligt eller inte. Jag längtar i alla fall ihjäl mig till sista boken nu, även fast jag inte vill att serien ska ta slut. För det kommer bli ett tungt avsked.

Finns på
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

Sandra ,
Åh, den har jag bland de böcker som jag vill hinna läsa det här året! Första delen var en originell läsupplevelse.
www.bokkoll.se
boklunga
boklunga,
Eller hur! Och då är andra snäppet Vassare! 😄
nouw.com/boklunga