Kunskapens frukt

Författare: Liv Strömquist
Titel: Kunskapens frukt
ISBN: 9789170378041
Sidor: 139
Förlag: Galago
Läst som: Bok
Microrecenension: Sjukt intressant, humoristisk och smart.

Liv Strömquists nya seriealbum Kunskapens frukt handlar om det som brukar kallas för det kvinnliga könsorganet . Vad är det för något? Och varför har mänskligheten ett så extremt osoft, bordelineartat love-or-hate-relationship med just denna mänskliga kroppsdel? I en brokig mosaik bestående av gamla greker, stenålderskvinnor, Sigmund Freud, Magnus Uggla, prinsessan Törnrosa, hinduistiska gudinnor, Dogge Doggelito, biologiböcker och Stig Larsson försöker Liv Strömquist knåpa ihop en bild av det organ som Gustave Coubert kallade "Världens ursprung" . Albumet innehåller också den fullständiga, 40 sidor långa mens-serien Blood Mountain, som var utgångspunkt för Liv Strömquists Sommarprogram i P1.

Happy Galentines day! Som jag ångrar att jag inte läst den här tidigare. Varför har jag väntat så länge? Säg mig! Men bättre sent än aldrig, i guess. Hon är ju så bra Liv. Den här boken är så jäkla intressant, blandad med en massa humor. Och är det något sätt jag tar till mig intressanta fakta på så är det med hjälp av lite humor, så det inte blir tråkigt eller för mycket.

Anna Jörgensdotter (Arbetarbladet) skrev "Liv Strömquist har skrivit den enda biologibok du behöver läsa". Och jag håller helt med. Den fakta som Liv samlat i den här boken ger så mycket förståelse till varför vi ser på sex, mens och kön som vi gör. Hur absurt det är att läsa om topplistan över 10 män som intresserade sig för "det så kallade kvinnliga könet" för mycket. Hur dessa gubbar faktiskt hittade på saker och ändrade synen på kvinnor, ändrade synen på oss själva.

Jag tycker att den här är uppfriskande, och rolig. Man blir ändå peppad, och man lär sig massa intressanta saker. Saker som jag inte hade en aning om men som ger helt annan förståelse till varför vi tycker oss behöva vara på ett visst sätt. För trots att det stundvis är rätt sjuka och hemska ämnen så är det så jäkla skönt att bara kunna garva åt det hela. Sannerligen vår främsta feministiska folkbildare!

Finns på:
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229