Kampen

Författare: Mats Söderlund
Titel: Kampen
Serie: Ättlingarna (del 2)
ISBN: 9789129703276
Sidor: 539
Förlag: Rabén & Sjögren
Läst som: Bok
Recensionsex från förlaget.

Om du inte läst någon del av Ättlingarna eller är känslig för spoilers föreslår jag att du väntar med att läsa recensionen. Om du är nyfiken på min recensionen av Hotet, första delen av Ättlingarna, kan du läsa den här.

Syskonen Jenny, David och Wilma har precis fått veta att de tillhör det uråldriga folkslaget olus. Det är därför de ser, hör och känner saker som andra inte gör, och det är därför de kan hoppa längre och springa snabbare än alla andra. I många tusen år har olus levt sida vid sida med människorna och dolt sin rätta identitet, men nu är deras existens hotad och hemligheten på väg att avslöjas.

Samtidigt förvärras läget i världen. Vattenbristen är akut och konflikterna och oroligheterna tilltar. Syskonens mamma - som är klimatminister i regeringen - har bestämt sig för att kandidera till generalsekreterarposten i FN. Men vad kommer att hända om det avslöjas att hon faktiskt inte är människa?

I den högteknologiska framtiden står vattenfrågan fortfarande i centrum, och slitningarna inom gruppen olus blir allt tydligare. Vissa vill leva i harmoni med människorna och använda sina resurser för att rädda världen, medan andra vill stiga fram och ta kontrollen, förinta mänskligheten en gång för alla. Men de har inte räknat med människornas skräck och avsky för allt som är annorlunda.

Nordisk framtidsfusion. Där har vi det. Ni vet hur fusion är poppis nu. Jag älskar för övrigt tex asian fusion i matväg, sidospår. Men det här, det är något särdeles utsökt. Jag fullkomligen älskar Mats Söderlunds sätt att skriva och väva in poesi. Jag känner dofter och smaker, sitter i en fuktdrypande skog helt plötsligt med stickiga barr och rökdoft. Men jag tycker också om att den nordiska mytologin är ett avstamp in i viktiga frågor, och den här mixen gör han så jäkla bra.

Det är stora och viktiga ämnen som tas upp den här serien som klimatet och rasism. Även filosofiska tankar kring att glömma bort sitt ursprung och närheten till naturen. Jag tycker det är sjukt intressant och det sätter igång tankeverksamheten. Finast är ändå beskrivningarna av naturen, för de är verkligen så fyllda med kärlek många gånger som gör att man längtar ut. Längtar efter skogsdoften. Sen, låt oss inte glömma alla fantastiska karaktärer. Goda som onda, men även det känner jag att boken behandlar. Vad är egentligen gott och ont? Det är kul att följa karaktärernas utveckling och att de ändå känns så verkliga.

Det som jag kan känna var lite problematiskt under bokens gång var dels att det många gånger var väldigt mycket politik som jag hade lite svårt att hänga med i. Dels när man följde Gaupa men också under exempelvis Watergames. Sen upplevde jag att många kapitel var väldigt liknande varandra när man följde Jenny. Hennes resa i tärningen, där kände det som att jag inte vet hur många gånger jag läste om samma resa och jag vet inte riktigt om jag tycker att det gav något direkt. Där hade jag önskat att det gått lite snabbare. Eller att det i alla fall varit mindre återupprepning.

Men kort och gott, en riktigt jäkla bra serie det här. Jag är förvånad över att jag inte sett den i flödet mer. Ser fram emot fortsättningen som kommer i januari 2020 (jag vet, förjävligt att behöva vänta så länge). Den här boken slutade så sjukt oväntat och spännande, älskar cliff hangers, men att behöva vänta SÅ länge på fortsättningen är fan plågsamt.

För den nyfikne finns boken på:
Adlibris | Bokus


Gillar

Kommentarer

Bokhuset,
Jag började läsa serien men av någon anledning fångade den mig inte just då, så jag lade undan den till att läsa senare. Sedan läste jag en negativ recension och då försvann den från läslistan. Men kanske jag ska omvärdera mina läsplaner?
bokhuset.ax/
boklunga
boklunga,
Okej, var läste du den recensionen? Vore kul att läsa! Den är kanske inte superspäckad Med action eller så. hela miljön och det som händer känns på
nått sätt väldigt verkligt tycker jag med den här nordiska mytologin osv. Den kan nog upplevas som rätt seg och långsam men jag tycker den är så sjukt intressant. Men det år klart, förväntar man sig värsta fantasyn kommer man bli besviken.
nouw.com/boklunga
Bokhuset,
Det var nog Tusen sidors rec jag läste, https://lexiekon.blogspot.com/2018/03/hotet.html Men jag ser att hon även recenserat Kampen och gett den bättre omdöme.
bokhuset.ax/
boklunga
boklunga,
Jaha 😊 Ja i vilket fall är dom grymma! 😉
nouw.com/boklunga
IP: 82.99.3.229