Jane och gåtornas hus

Författare: Kristin Cashore
Titel: Jane och gåtornas hus: Ett hus. Fem mysterier.
ISBN: 9789155264710
Sidor: 424
Förlag: Bokförlaet Semic
Läst som: Bok
Recensionsex från förlaget.

Jane har vuxit upp med sin moster Magnolia, som nu är försvunnen. En gång sa moster Magnolia till Jane: ”Om någon någonsin bjuder med dig till Tu Reviens, lova mig att du åker.”Så när Janes stormrika vän Kiran bjuder Jane till sin familjs ö där det enorma huset Tu Reviens finns, tackar hon ja. Det förändrar allt. Huset är en labyrint, fyllt av mysterier och människor med dolda motiv. Och vad Jane inte vet är att varje val hon gör får stora konsekvenser…

Det här var inte vad jag hade förväntat mig. Men jag är INTE besviken, den liknar verkligen inget annat jag har läst. Cashore är en av mina absoluta favoritförfattare och den här boken är genialisk. Förväntar man sig renodlad fantasy á la De Utvalda så har man kommit fel. Men vill man ha något annorlunda så har man kommit rätt. Hon visar också än en gång hur grym hon är på att skapa levande karaktärer och miljöer.

I den här boken får vi följa Jane som reser till Tu Reviens, ett jävla slott på en ö som är hopbyggt av all värdens husdelar. Här händer en massa märkliga saker och det är packat med konst, DYR konst, som försvinner, folk ljuger och smyger omkring. På ett ställe i boken ställs Jane för ett val. Hon har fem möjliga vägar att ta, det är hit vi återvänder, det blir liksom bokens knutpunkt. Premissen är "multiversum". Och vad är då multiversum? Jo, det är en filosofisk tanke om att vi och alla möjliga versioner av oss lever samtidigt i parallella universum. Där alla möjliga val som går att göra görs. Vi får alltså återuppleva samma dagar flera gånger beroende på vilket val Jane gör.

Det här tycker jag är sjukt spännande. För i varje kapitel, utöver att vi får följa vad som händer beroende på vilket val Jane gör, utforskar även Kristin olika genres utan att tappa bort karaktärerna eller sitt egna författarskap. Det är klassisk pusseldeckare, spionthriller, skräck, sci-fi (fast kanske mer åt det filosofiska hållet) och hederlig portalfantasy. Och hon binder ihop allt så jäkla snyggt. Fångar upp saker och knyter ihop trådarna, eller kanske snarare sakta väver fram en bild där man förstår händelserna ur flera vinklar. Jag är förvånad över att den här fått rätt kassa recensioner och att den inte varit i flödet mer, för den är riktigt bra och annorlunda. Annars hade jag läst den enbart för karaktärernas skull och humorn. Den bästa karaktären är hunden Jasper, en basset som är ytterst knasig och helt bedårande.

Nu ska jag klaga LITE. För inte så länge sedan så fick jag även den engelska versionen av boken, som har titeln "Jane, Unlimited: One house. Limitless possibilities" av en vän. MYCKET bättre titel som faktiskt gör att man kan förstå bokens innehåll mycket lättare. För det är ju egentligen inte fem mysterier, det är fem möjliga val som leder till olika händelser. Men jag upptäckte också att i den finns en karta över ön men också en karta över huset Tu Reviens. Det blev jag lite deppig över, att det inte fanns med i den svenska versionen för den hade varit till stor hjälp. Sen tycker jag att det svenska omslaget luras lite. Det finns inget i boken som ens överensstämmer med omslaget och jag kan känna att det lovar något som inte riktigt finns.

Men annars hörrni, så tycker jag ni ska införskaffa den här boken. Ha ett öppet sinne. Den är grym!

Finns att köpa på:
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla,
Åh det låter lovande! 😃
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Säger bara: LÄS FÖR BÖVELEN! 😄
nouw.com/boklunga
Bokhuset,
Måste läsa den här då. Jag älskade ju hennes Gracelingserie, men så läste jag någon recension om den här och att den var konstig och svår osv, så då sköt jag fram läsningen på framtiden. Men det här låter ju helt fantastiskt. Och håller med om titeln, den svenska låter mer som en barnbok. Lasse-Majas detektivbyrå och de fem mysterierna typ.
bokhuset.ax/
boklunga
boklunga,
Ja jag tror att förväntar man sig Graceling så blir man nog besviken. Men jag tycker den här var fantastisk! En för mig helt unik läsupplevelse. Och så lustfylld att läsa. Men den är också väldigt fiffig! Ja titeln är riktigt dålig. Den borde hetat Jane Unlimited eller Jane, obegränsad eller nåt. För den engelska titeln är smart och knyter an till berättelsen. Den här titeln ”Jane ocu gåtornas hus” säger INGET om innehållet. Men ja, läs den!!!
nouw.com/boklunga