Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

I starens tid

Författare: Tomas Bannerhed & Brutus Östling
Titel: I starens tid
ISBN: 9789176811429
Sidor: 174
Förlag: Weyler förlag
Läst som: Bok
Betyg: 4,5 av 5

Hur vet en gök att den är gök? När infaller starens tid? Borde inte IKEA tacka taltrasten för spånskivan och vad visste egentligen Linné om fåglar? Frågor, frågor och de får alla sina svar och mer ändå i en ny bok, resultatet av ett unikt samarbete mellan författaren och hobbyornitologen Tomas Bannerhed och Brutus Östling, Sverige kanske främste fågelfotograf. Det de har gemensamt är att de, var och en på sitt sätt, är genuina berättare. Brutus fångar inte bara fåglarna med sin kamera, hans bilder visar på ett märkvärdigt och mycket personligt sätt hur fåglarna gör. Tomas Bannerhed kryssar inte bara för de arter han får syn på och beskriver deras fjäderdräkter och läten, han vet något om fåglarnas plats i våra liv. För första gången förs dessa både fågelmänniskors arbeten samman i en gemensam volym.

Fy tusan vad jag tycker om I starens tid. Tomas Bannerheds underbara texter och Brutus Östlings ljuvliga fotografier. Bannerhed skriver om möten med fåglar på ett så oerhört fint sätt, det liksom tvingar sig in i bröstet. Som fågelintresserad själv så känner jag igen så mycket av det han beskriver. Hur fåglar kan förstärka minnen, hur man kan glädjas av dem. Glädjas över att höra den första göken, eller när tranorna landar. Morkullan som knarrar förbi, eller pärlugglans dova ramsa. Men också tomheten när de försvinner mot varmare breddgrader. Hur exalterad man kan bli över att se den där ovanliga eller den man inte sett innan.

Han skriver med sån enkelhet att det blir poetiskt, man vill smaka på varenda ord. Läs exempelvis det här om rördrommen. "Hela våren och långt in på sommaren håller han på, gömmer sig i djupaste vassen, blåser sin basun och hoppas på en hona. Inte minsta ansträngning för att locka henne till sig utöver detta egendomligt dova brummande som mest av allt för tankarna till något hinsides, som en hundra år gammal hälsning från de drunknades rike." Långsamt, långsamt ska det läsas och njutas av varenda ord. För tro mig, det är en ren fröjd att läsa denna.

Det enda negativa jag har, är egentligen att jag tycker det var synd att de otroligt vackra fotona inte direkt hade någon koppling till texten. När det berättades om den vackraste av vackra fåglar, Skärfläckan, då förväntade jag mig att hon skulle komma där på nästa sida. Men istället kom där en taltrast. Och det var vissa fåglar med som de inte skrevs om, som till exempel kungsörnen och flera vackra ugglor. Sen var det svårt att veta om det enbart varit Tomas Bannerhed som skrivit, jag vet det fortfarande inte jag har googlat på det och då står det att det är text av Tomas och foto av Brutus. Men ibland tyckte jag stilarna skilde sig så väldigt åt i texten att jag undrade. Men tro mig, det är en petitess! Det här är garanterat en bok jag kommer att läsa flera gånger.

Gillar

Kommentarer

Scylla
Scylla,
Åh, den vill jag läsa!
scyllashylla.blogspot.com/
boklunga
boklunga,
Gör det! Den är helt fantastiskt fin! 😊
nouw.com/boklunga
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229