Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Häxan och liljan

Författare: Leif Jacobsen & Mats Lerneby
Titel: Häxan och liljan
Serie: Tidsväktarna (del 1)
ISBN: 9789176970614
Sidor: 235
Förlag: Hoi förlag
Läst som: Bok
Recensionsex från förlaget.

Telefonen , sa Max. Han drog sin syster till sig och tog hennes hand. Sedan höll han upp Amandas mobil framför dem, som om de tänkte ta en selfie. Gör det då! skrek Marie. Nu!

Trettonåriga Marie har fått ett kryptiskt meddelande på sin telefon från barnflickan Amanda. Efter det är Amanda spårlöst försvunnen. Marie och tvillingbrorsan Max hinner knappt påbörja sitt sökande innan de gör en hårresande upptäckt med hjälp av Amandas mobil kan de resa i tiden! De inser snabbt att tidsresan bara är början på någonting mycket större, och plötsligt hamnar de i ett fientligt Florens på 1500-talet, där de möter Leonardo da Vinci och Machiavelli. Under äventyrets gång förstår de att resan till Florens bara är en pusselbit av många som de måste hitta, och som ligger gömda i världshistorien.

Det här är en bok med högt tempo. Man kastas direkt in i handlingen och det händer saker hela tiden utan att det blir för mycket. De korta kapitlen gör att det går fort att läsa och inbjuder till "bara ett kapitel till". I övrigt är det kul att det handlar om ett tvillingpar som ska rädda sin barnflicka (även om jag tycker det är ett rätt mossigt ord). Relationen syskonen emellan är sådär syskonkärleksfullt tjafsigt, som man kan känna igen sig i ändå. Och när det verkligen gäller så är man grymma tillsammans, trots att man tjafsar annars.

Mixen mellan historia och sci-fi är spännande även om man kan känna att det är historia författarna är riktigt vassa på. Det är intressant att få hänga i de historiska miljöerna med gubbarna Leonardo da Vinci, Michelangelo och Machiavelli. Något jag gillar extra mycket är korpen Argus. Eller ornidroiden Argus. Alltså, ornidroid kan vara det mest briljanta ändå. Jag vill ha en! Han är sådär lite roligt smådryg och bara väldigt härlig. Det finns en sjukt snygg bild av honom i början av boken för övrigt!

Jag ska vara ärlig dock, för min del var den bara helt okej. Den är inte dålig alls, men jag kan inte säga att den suger in mig i berättelsen. Jag älskar att läsa böcker där jag försvinner in i världen, och tyvärr lyckas inte riktigt den här med det. Jag blir inte engagerad, kanske är det för att jag inte är den tänka målgruppen. För mig känns det lite som en startsträcka, och kanske är det det. Eftersom det är en serie i flera delar, jag hoppas det i alla fall. Jag vill dock inte ge upp den här serien, jag hoppas väldigt mycket på del 2. För det är en väldigt intressant berättelse ändå. Nu vill jag bara lära känna dom mer och veta vad fan det är som händer.

Finns på:
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229