Hasselskogen

Författare: Melissa Albert
Titel: Hasselskogen
Sidor: 311
Förlag: Modernista
Läst som: Bok
Betyg: 5 av 5

Sjuttonåriga Alice och hennes mamma har alltid flackat runt, ständigt förföljda av otur och diverse problem.

När Alice mormor, en tillbakadragen författare, dör ensam i sitt stora hus Hasselskogen blir det ännu värre. Alices mamma blir plötsligt bortrövad av en figur från Hinsidan, den grymma och övernaturliga värld där mormoderns sagor utspelar sig. Den enda ledtråden är ett meddelande som Alices mormor lämnat efter sig, en lapp med orden »Håll dig borta från Hasselskogen«.

Men för att få tillbaka sin mamma måste Alice göra just det: Hon måste ta sig till Hasselskogen – och sedan vidare in i den mörka värld som hennes mormors sagor trätt fram ur…

Det här är en fantastisk, ruggig och spännande saga som inte går att lägga ifrån sig. Den känns som en mix av alla de bästa böckerna; Harry Potter, Alice i underlandet, Ett veck i tiden och Neil Gaimans Coraline, Trollkarlen från Oz, men ändå helt egen. Jag är inte ett dugg förvånad att filmrättigheterna köptes av Columbia Pictures redan innan boken släpptes. Jag kan verkligen se den här som film. Känslan i mitt huvud var som en blandning av Guillermo del Tror möter Tim Burton när jag läste den.

Boken innehåller massor av spännande och intressanta karaktärer, särskilt de i sagorna från Hinsidan. Men framförallt är det allra flesta, nästan alla, starka kvinnor som inte nödvändigtvis är goda. Här är männen mest en biroll och inte av särskilt stor vikt för sagans gång, annat än kanske ekonomiskt. Den här boken är också ganska meta med massor av härliga blinkningar och vinkningar till litterära mästerverk. Fullkomligt älskar när man känner att litteratur är så stort och viktigt i inte bara en karaktärs liv men också författarens. Hela sagoaspekten i den här berättelsen känns både spännande och ny hur den vävs in i det moderna.

Det jag gillar allra mest med boken, förutom att den är riktigt bra, är alla känslor inom mig den tar fram. All läsglädje man känt när man läst Harry Potter, Alice i underlandet, Coraline osv det blommar upp igen av alla associationer i boken man får. Är det någon bok jag kommer tvinga folk att läsa i år så är det den här. Och förmodligen inte bara i år.

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla,

Åh det låter lovande! Ser fram emot att läsa den 😃

www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Jaa alltså den var så magisk, är så avis att du har den framför dig! 😭 haha 😊
nouw.com/boklunga
IP: 82.99.3.229