Hälsningar från havets botten

Författare: Christina Lindström
Titel: Hälsningar från havets botten
ISBN: 9789132168420
Läst som: Ljudbok
Förlag: B Wahlströms
Speltid: 5h 14min
Uppläsare: Fredrik Berling
Betyg: 5 av 5

Och så plötsligt, nästan helt utan förvarning, lägger hon en hand runt min nacke och pressar sina läppar mot mina. Mitt hjärta slår ursinnigt när vi kysser varandra. Fan vad vi kysser varandra.

Det är första dagen på gymnasiet och när Fille får se Hanna är det som om tiden stannar. Det är ju hon! Som stal hans hjärta och tog det med sig när hon flyttade från staden i fjärde klass. Som alltid var smutsig och hade trasiga kläder men de mest fantastiska ögon han någonsin sett. Nu är hon tillbaka och Fille faller handlöst, igen. Det blir början på en trevande men fantastisk kärlekshistoria som bultar av hjärta, sorg och hudlöshet. Och samtidigt pågår det vanliga livet – med frånvarande föräldrar, sena festkvällar, promenader i duggregn, mer eller mindre genomtänkta hångel, svettiga replokaler och kompisar i trubbel.

HUR KAN JAG HA MISSAT CHRISTINA LINDSTRÖM!? Jag skäms. Jag skäms så mycket att jag ser det som mitt rättmätiga straff att berätta att jag är sån sopa. Men nu, efter uppmaningar av OArYA och Bokhuset , vars omdömen jag litar på har jag alltså tagit mitt förnuft till fånga och läst den första av hennes ungdomsböcker och jag är INTE besviken. Nu vill jag bara läsa allt hon skrivit.

Hälsningar från havets botten var så himla bra och fin. Och rolig! Älskade verkligen sättet Christina skriver på, så fyllt av humor och värme. Jag har både skrattat och gråtit en skvätt under bokens gång. Något jag gillar väldigt mycket är beskrivningarna av karaktärerna, ingen är liksom perfekt och det är inga överdrivna beskrivningar egentligen bortsett från Edwin som är en "tjejmagnet" vilket i sig inte säger så mycket. Det är också en hel del oväntade beskrivningar där min spontana reaktion är "Va?". Som att Hanna har en infekterad piercing i ögonbrynet hon pillar på, och det är sött. Eller att hon har torra och nariga läppar, eller munsår. Jag kan inte direkt säga att jag reagerar med gullighetsfnatt på både munsår och infektion. Men det är ändå fint att Fille tycker hon är så fin trots det, och det är ju faktiskt så det ska vara. Det ska inte betyda något att man har torra och nariga läppar (Hej!), eller att man finnar, eller annat. Det är ju inte det som definierar oss, och det älskar jag med den här. Det är också kul att läsa ur en killes perspektiv när det kommer till böcker som handlar om första kärleken.

En annan vinkel på den här är, förutom trassliga familjeförhållanden och psykisk ohälsa (som ändå har en ganska liten del i boken) är att den behandlar den stereotypa bilden utav män där regeln är att man inte ska prata om sina känslor. Vilket jag tycker författaren bäddar in jäkligt snyggt. Jag hoppas att den nått många unga män och att bara för att man inte pratar om vissa saker så försvinner de inte. Jag gillar hur hon närmar sig det problemet genom Filles pappa, Fille och hans vänner. En sjukt bra bok i övrigt. Ser fram emot att läsa Jack och Finns det björkar i Sarajevo? nu!

Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

David /OArYA,
Ska bli jätteroligt att höra vad du tycker om Jack och Kevin också. Jag tycker otroligt mycket om den här boken och är väldigt glad att du gillade den så pass mycket. Jag håller med dig i precis allting, kanske framförallt det här med att det är så härligt med en killes perspektiv i en bok som handlar om känslor och inte är nån sorts actionbetonad eller sportbaserad bok. Återigen, kul att du tyckte om rekommendationen - jag litar ju på dina omdömen också 😊
oarya.se
boklunga
boklunga,
Ja jag ser fram emot att börja på Jack nu snart! 😊
nouw.com/boklunga
IP: 82.99.3.229