Hallahem Staden under berget

Författare: Susanne Trydal & Daniel Åhlin
Titel: Staden under berget
Serie: Hallahem del 1
ISBN: 9789175579719
Sidor: 256
Förlag: Hoi förlag
Läst som: Bok
Betyg: 5 av 5

I Hallahem, en hemlig stad belägen djupt under ett berg, lever tolvåriga Torun som tillhör Vitterfolket. En dag råkar Torun och hennes bästa vän Auda höra något som inte var ämnat för deras öron. Hallahem hotas av människorna, men någonstans finns en flicka som kan hjälpa dem att rädda staden. Men vem är hon, och varför är hon så viktig?

Tilda lever i människornas värld, men känner sig annorlunda. När ödet för henne samman med Torun ställs de tillsammans inför svåra prövningar, och snart vilar hela Hallahems framtid på deras axlar. Ju mer de får veta om varandra och sitt ursprung, desto mer blir de varse om att sanningar kan göra mer ont än lögner.

Svensk folktro är hawt igen! Inte bara folktrons alla mytiska väsen men också det de symboliserar. Att värna om vår natur och miljö. Det överflöd vi lever i är så bortkastat om vi inte ser det som verkligen är viktigt. Vi kan ha hur mycket grejer som helst, men det kommer inte betyda ett skvatt så länge vi inte har någonstans att bo. Spoiler alert, vår planet.

En väldigt välskriven och spännande bok man inte kan lägga ifrån sig. Jag tyckte så himla mycket om karaktärerna och miljöbeskrivningarna, hela handlingen också förstås! Hur Tilda och Torun brottas med att inte veta vem de är och att känna sig annorlunda. Tilda för att hon märker att hon är bättre än andra på vissa saker och tycker om att vara i skogen och Linnea som istället känner sig sämre än de flesta på många saker.

Det var en grej jag tyckte var så himla målande av hur det, oftast, ser ut idag bland ungdomar. Det var när Tilda var ute i skogen och sprang omkring med den (inte så sköna) kompisen Linnea och hon bara gnällde om att hon ville gå hem till henne och typ.. se på film eller nåt. Att vara ute idag är inte lika naturligt för barn och unga, vuxna också för den delen. När jag läste den här fick jag sån lust till att gå ut. Något Torun och hennes vänner som bor under berget längtar efter att få göra hela tiden, de vill upptäcka världen och kan inte förstå hur man inte kan vilja göra annat än att vara ute om man nu får det.

I vilket fall så verkligen älskade jag den här boken, något jag ofta känner efter att ha läst något verkar det som. Men den här kastade mig tillbaka till de starka minnen jag har från min barndom. När min pappa läste Bilbo sju tusen gånger för mig och det alltid var lika spännande och bra. Eller de gånger min farmor berättade för mig, efter att det regnat och det såg ut att stiga som rökpelare från skogarna på bergen, att "nu kokar trollmor välling till sina små trollungar". Hur vi alltid säger, när dimman glider in över åkrarna, att "nu dansar älvorna". Allt som var spännande när man var liten, och fortfarande är i naturen, allt sånt kände jag. Det var så himla spännande att läsa om flera väsen, något jag hoppas man får mer av i fortsättningen. Särskilt bergets drottning var ruskig. Hoppas man får se mer av henne!

  • Bokrecensioner

Gillar

Kommentarer

Bokhuset
Bokhuset,
Vad kul att få läsa din rec precis när jag bestämt mig för att läsa den här. Vet inte vad som hållit mig borta så länge, men alldeles snart så. Nu ser jag ännu mer fram emot att läsa den. 😊
bokhuset.ax/
boklunga
boklunga,
Vad kul! Hoppas du gillar den!
nouw.com/boklunga
Vargnatts bokhylla
Vargnatts bokhylla,
Visst är den bra!! Lite avis på att du har de andra två böckerna fortfarande framför dig 😃
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Jaaa sååå braaa! Haha, jag toklängtar tills jag får dom! 😄
nouw.com/boklunga
IP: 82.99.3.229