Haj-Jenny

Författare: Lisa Lundmark
Titel: Haj-Jenny
Sidor: 118
Förlag: Natur & kultur
Läst som: Bok
Betyg: 5 av 5

Magistern säger: »PRATA HÖGT.«
Mamma säger: »Var inte blyg!«
Men jag är mer tyst och arg. Som en haj. Magistern vill att alla barn ska vara bläckfiskar som räcker upp alla sina åtta armar på en gång. Han förstår inte att det finns hajar också. Hajar är tysta, de säger ingenting. De simmar runt och gör vad de vill. Ingen bråkar med dem, ingen vågar säga PRATA HÖGT till en haj. Hajar har inga händer, så jag skulle inte kunna räcka upp handen. Och när jag vill sitta ensam och läsa på rasten och magistern frågar: »Är du ledsen, Jenny?« så kan jag bara svara: »Hajar gillar att simma ensamma.«

Jenny går i andra klass och älskar att läsa, mest tycker hon om att läsa om hajar. När Jennys mamma jobbar sent får Jenny vara hemma hos sin kompis Amina som bor i samma hus. Amina tycker om att rita och tillsammans kan de sitta tysta och läsa och rita i flera timmar. Jennys morfar njuter däremot inte av sin ensamhet. Han saknar mormor och huset där han bor har blivit ett mormor-museum. Allt han gör är att bläddra i gamla fotoalbum och prata om mormors hår och papiljotter. Kanske kan Jenny och Amina hjälpa honom att komma vidare? Och kanske kan hajen på akvariet, dit klassen gör en utflykt, hjälpa folk att förstå att man faktiskt inte måste kunna prata högt för att klara sig i livet.

Alltså HUR fin är inte Haj-Jenny!? Fy tusan vad jag gillade den! Den är så klok och rolig med ett finstämt allvar. Jag tycker att Lisa Lundmark gör det så himla fint, en hyllning till alla tysta tänkande barn. Man blir glad in i lillhjärtat av att läsa om en cool tjej som är helt nöjd med att vara den hon är, en haj. För hajar är inte rädda för något, de är tysta, lite arga ibland, kan inte räcka upp handen och tänker JÄTTEHÖGT. Sen är de supersnabba och superbra på att smyga. Hon är trygg med den hon är, hon vill inte ta plats och prata en massa och inte prata högt som läraren hela tiden tjatar om. Hon kan! Men hon vill inte.

Jennys lärare vet att hon är smart och duktig i skolan, men man blir ledsen när denne fortsätter att pressa henne till att prata högre och mer, att ta plats. Och jag blir så himla ledsen över att läraren tycker att de behöver prata om hennes tysthet på utvecklingssamtalet, och att dom måste komma överens med mamma om hur hon måste förändra sig. Fast hon uttryckligen inte vill. Det är som att så många som möjligt måste passa in i en mall, som bläckfiskbarn. Gör man inte det då blir omgivningen orolig. Och det kanske man bör bli ibland, men jag vill bara skrika åt läraren, "MEN FATTA DÅ! HON ÄR EN HAJ!".

Sen är det fina morfar som är ensam sedan mormor dog, fast han inte vill. Han är så fast i det som en gång var att han glömt hur det är att göra något nu. Och så kan det också vara med ensamhet, den kan många gånger vara ovald. Men också självvald, för att man tycker om att vara själv, och då måste man få kunna vara det utan att alla blir oroliga. För när man är själv så får man göra det man själv vill. Som att läsa.

Jag rekommenderar denna så himla mycket. Du som vuxen, läs den för att komma över din haj-rädsla. Läs för dina barn eller dina syskonbarn, kompisars barn. Ge bort i present! Det är en varm berättelse som kommer att bjuda på många skratt och repliker som sitter kvar, men också saker att tänka på.

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla,
Vilken fin bok det låter som! Jag fick alltid höra det där på utvecklingssamtalen; "du måste räcka upp handen mer", "jag vet ju att du kan svaren så du måste prata mer". Men det var aldrig jag, att dra uppmärksamhet till mig själv på det sättet, jag trivdes inte med det och önskar att det hade varit mer okej. Also, "tillsammans kan de sitta tysta och läsa och rita i flera timmar" - låter som en otroligt bra vänskap!!
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Ja fy tusan! Den är helt underbar! Ja jag förstår inte varför man vill forma alla till att vara så lika. Vet att det är svårt att vara lärare idag men jag önskar så att alla tysta tänkande barn kan få vara just det utan att dom ska behöva förändra sig. För, för vems skull är det dom dka förändra sig? Det är ju inte för deras egna skull.
Men eller hur, det är så det ska vara. ☺️ Läs den, lovar att du kommer gilla den, get your shark on liksom 😄 haha
nouw.com/boklunga
Vargnatts bokhylla,
Haha "get your shark on" ska bli mitt nya motto! Ska absolut se om den finns inne på bibblo att låna!
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Haha härligt! Hoppas du gillar den! Kan tänka mig att den blir extra bra om man kan känna igen sig lite i karaktären. 😊
nouw.com/boklunga