Gå vidare

Författare: Rainbow Rowell
Titel: Gå vidare
ISBN: 9789150221756
Sidor: 485
Förlag: Berghs förlag
Läst som: Bok
Recensionsex från förlaget.

Simon Snow är utvald att rädda hela magikervärlden men han känner sig allt annat än utvald när han undviks av sin mentor och dumpas av flickvännen. Samtidigt är det annat som börjar uppta allt större del av hans tankar. En hyllning till fantasy och fanfiction.

Jag är så kluven till den här alltså. Den var lite småmysig sådär, och trots att det står att det är en hyllning till fanfiction så är det också vad det känns som. Fanfiction rätt igenom. Jag tycker inte att den känns unik på något vis. Utan jag kan inte hjälpa annat än att se alla dessa karaktärer och platser som redan finns i betydligt bättre böcker. Det blir som en mix av Harry Potter och Twilight. Det som väger upp är att jag ändå gillar sättet Rainbow Rowell skriver på. Det är lättsamt och humoristiskt. Utöver det så är det inte direkt några överraskningar.

Ändå kan jag inte förmå mig att säga att den var dålig. För den är inte dålig. Om vi faktiskt utgår från att det är fanfiction så är den helt okej, men det tar ett tag att förlika sig med den tanken. Det är helt omöjligt att inte se likheterna då de är så oerhört övertydliga. Första halvan av den här boken var rätt långsam. När den väl kom igång så gick det undan. Det är liksom lite bekant sådär, man vet vad man ska få och ibland kan ju det vara lite skönt också om man inte orkar ha hjärnan igång.


Nu kommer det att vara spoilers. Så vill du läsa den föreslår jag att du slutar läsa här.

Simon är som en blandning av Harry Potter och Bella Swan medan Baz är Draco Malfoy och Edward Cullen. SURPRISE! Simons kompis Penny är en Hermione med Weasleyfamilj och Simons tjej är Chan. Internatskolan han går på är ungefär likadant som Hogwarts, de har till och med en Hagrid i form av getherden Ebb. Det som blir så löjligt övertydligt är att de istället för en sorteringshatt har en degel som sorterar in eleverna i rum. Ja. Det skiljer sig visserligen något men ändå. Baz som dessutom är en vampyr droppar scener ur Twilight, som när Bella och Edward sitter på restaurangen och hon äter medan Edward bara stirrar på henne. Det är en hel drös kopplingar jag gör som blir lite för uppenbara.

Att påstå att det här skulle vara något annat är fanfiction på HP och Twilight känns bara dumt. Det är vad det är och det är sliskigt sockersött emellanåt men ändå lite halvmysig läsning.

Finns att låna på närmsta bibliotek eller köpa på:
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer