Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Freak

Författare: Karina Berg Johansson
Titel: Freak
ISBN: 9789132205323
Sidor: 314
Förlag: B Wahlströms
Läst som: Bok
Betyg: en smittsam 3a av 5
Recensionsex av förlaget

Bilderna blixtrar förbi så fort hon sluter ögonen. En hand som sliter i henne, den svidande smärtan som river mot hennes hud. Den blöta doften av jord som pressar mot hennes ansikte. Ljudet av något som slits isär. Och så blodet, åh gud, så mycket blod! Hon slår upp ögonen, stirrar tomt framför sig, försöker fånga ett minne som fladdrar förbi. En känsla. Av att de inte var ensamma

Rakel, den duktiga flickan som har bäst betyg i alla ämnen, råkar ut för något fruktansvärt en sen kväll i en park, men räddas i sista stund. Hon är sönderriven och blodig, men såren börjar läka direkt och snart syns inga spår av skador. Vad är det som händer? Vem, eller vad, var det som räddade henne?

I skolan sprids nyheten om att en lärare har blivit mördad, just i den park Rakel befann sig. Nyinflyttade Daniel misstänks för mordet, men frågan är om läraren verkligen är död. Kan ryktet om en smitta som sprids i det lilla samhället vara förklaringen till allt mystiskt som händer? Och framför allt - kan Rakel ha blivit smittad? Håller hon sakta på att förvandlas till något som ingen vill kännas vid?

Ni må tro vad jag blev förvånad när jag upptäcker att den här skräckisen utspelar sig i lilla Härnösand. Alldeles utanför mitt fönster... (Nu är det kanske egentligen inte så konstigt eftersom författaren är från Härnösand, men det visst inte jag) I vanliga fall brukar jag och doggen gå kvällspinken förbi gymnasiet, men den senaste tiden har jag valt att gå åt andra hållet. För er som inte känner mig personligen, så är jag dessutom extremt mörkrädd. Det i kombination med att ha läst den här har gjort mig väldigt paranoid om kvällarna. Adrenalinpåslagen kommer lätt. Mitt värsta är att gå ut i trapphuset när det är kolsvart. Innan jag hunnit tända lampan. Alla mardrömsscenarion som spelas upp i mitt huvud innan jag ser att det är tomt.

Den här historien är väldigt märklig. Kanske är jag lättskrämd, jag vet inte. Vissa stycken får jag puls och då är det väldigt roligt att läsa, men genom det mesta sitter jag dock som ett frågetecken. Missförstå mig inte, det är underhållande. Men ingen av karaktärerna verkar ha läst eller sett en skräckfilm i hela sitt liv. INGEN funderar kring vad det är som händer. Alla ba "ja jo det är väl rimligt". Medan jag sitter och ser ut som Jackie Chan i Who am I.

Det som det faller mest på är karaktärerna. Det känns så oerhört overkliga och ganska dumma. Konversationerna är ofta onaturliga, och de agerar ologiskt. Jag gillar inte någon i boken. Det mest konstiga var när Rakels hatperson som jag inte minns namnet på, nåt på M, som hon inte umgås med kommer hem till Rakel och berättar en massa "lögner" om Rakel för hennes mamma. Och morsan tar allt som what's-her-name säger på allvar? Struntar i vad Rakel säger. Hon liter hellre på en tjej som hennes dotter inte umgås med. Och hon ba "Ah tja då jag måste gå" medans Rakels mamma längtansfullt "Men ska du inte stanna och dricka lite te och äta macka?". Fattar nada. Just ja, den här hatpersonen har även ett entourage, vilket bara gör det ännu mer som en parodi på amerikanska high school-filmer.

Det den vinner på för mig är att den här oerhört märkliga historien utspelar sig i Härnösand. Jag vet vilka gatorna är, jag vet hur det ser ut. I övrigt är inte författaren så generös med omgivningarna vilket gör det svårt att bygga sig en bild om man inte faktiskt vet hur det ser ut här. För det är mycket gator i den här boken. Så för mig blir det liksom lite sightseeing samtidigt. Vi besökte Stadsparken utanför min arbetsplats, biblioteket. Min gata, Landsarkivet, my hoods helt enkelt. Och jag älskar Landsarkivets del i den här historien som något hemligt. Tro mig, det är ENORMT där, med gångar och hyllrader som sträcker sig mil. Bara byggnaden i sig är läskig och perfekt i historien.

Jag kan inte hjälpa att bli ganska besviken. För mitt i det här märkliga så finns det grejer som hade kunnat blivit så himla bra. Om det bara utvecklats. Men det var kul att läsa om mitt Härnta. Och det var kul att i alla fall bli lite rädd.

Finns på
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

Bea (Booklovin)
Bea (Booklovin),
Vill definitivt läsa denna. Verkar rätt bra. 😊
booklovin.blogg.se/
boklunga
boklunga,
Jag vet inte om jag skulle säga att den var bra... men den är defenitivt märklig. 😊
nouw.com/boklunga
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229