Flickan som lekte med elden

Författare: Stieg Larsson
Titel: Flickan som lekte med elden
Serie: Millennium
Läst som: Ljudbok
Förlag: Nordstedts
Speltid: 20h 51min
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Betyg: 3,8 av 5

Lisbeth Salander återvänder till Sverige efter en längre tids vistelse utomlands. Hon har kommit över en stor summa pengar vilket innebär att hon för första gången i sitt liv är kvar och det går upp för henne att hon är helt ensam.

Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Journalisten Dag Svensson och hans sambo Mia Bergman har hittat avslöjande uppgifter om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas i traffickinghärvan har höga positioner i samhället.

Händelser i Salanders mörka förflutna börjar göra sig påminda. När Dag och Mia blir brutalt mördade riktas misstankarna mot Salander och en stor polisjakt drar igång. Salander bestämmer sig att en gång för alla göra upp med det förgångna och straffa dem som förtjänar det.

Jag måste säga att jag är glad att jag tog tag i dessa böcker. Stieg Larsson skriver himla bra, och Reine Brynolfsson läser dom väldigt bra. Det är inte ofta jag kan leva mig in i böcker genom att lyssna. Det måste vara rätt som läser och det får inte vara störande. Jag försökte mig på att lyssna på Mikael Niemi en gång, men det var totalt omöjligt. Han läser för sävligt och inte alls på det sätt jag läser.

Det var vissa delar i den här boken som jag höll på att bli tokig på, de drog också ner betyget något. Matematik tar upp stora avsnitt i boken som gjorde mig oerhört frustrerad. Det är inte så kul att läsa matematiska formler, än mindre roligt att lyssna på någon som rabblar dem. Vissa stunder kändes det som att det aldrig tog slut. Samt verkar Stieg Larsson ha gillat att slänga sig med engelska uttryck vilket får en att komma av sig i det språkliga, särskilt när Brynolfsson läser det. Det blir inte naturligt, jag tror säkert att jag hade haft ett mindre problem med det om jag läst själv. Men samtidigt är språket så himla bra i boken och det gör en intresserad, så de engelska uttrycken känns bara överflödiga.

Som helhet är boken något långsam för att sedan öka i tempo mot slutet, men den är riktigt spännande och det är otroligt intressant att följa Lisbeth och lära känna henne bättre. Tyvärr är den här boken sprängfull av gubbar, men jag kan ändå känna att de kvinnliga karaktärer som är med ändå får ta mer utrymme rent "coolhetsmässigt" vilket är trevligt. Alla kvinnor är starka och utmanar män på ett så jäkla bra sätt. Ingen sätter sig på dom. Och man får väl ändå säga att han haft något av ett HBTQ-tänk i sina böcker. Könsrollerna är stundvis ganska intressanta, även om det är övervägande stereotypa bilder av hårda män. Men man gottar sig lite extra när de här männen gråter hejdlöst.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229