Flickan på den dansande hästen

Författare: Charlotte Dujardin
Titel: Flickan på den dansande hästen: Min och Valegros väg till toppen
ISBN: 9789188107619
Läst som: Ljudbok
Förlag: Bokförlaget NoNa
Speltid: 7h 47min
Uppläsare: Hannah Schmitz
Betyg: 4 av 5

Charlotte Dujardin har ridit sedan hon var två år och tävlat från tre års ålder. Hennes talang gick inte att ta miste på, men att ge sig på dressyr var långt ifrån självklart. Med sina aristokratiska anor och astronomiska kostnader var dressyren reserverad för de rika. Inget att räkna med för en flicka från medelklassen. Tack vare sina föräldrars uppoffringar kunde hon följa sin dröm och sluta skolan när hon fyllde 16 för att delta i så många tävlingar som möjligt.

För första gången berättar hon nu sin fantastiska historia. Om hur hon gick från hästskötare till världsmästare samt om hennes och Valegros unika relation. Det är en öppenhjärtig, ofta humoristisk och avslöjande inifrånskildring om ridsportens tuffa villkor.

Fan va imponerande hon är, Charlotte Dujardin. Jag har youtubat hennes rekordritter och sitter typ och grinar för att det är så bra. Ah just de, jag grinade typ när jag lyssnade också. För det är tydligen sån jag är nu mer. En lipsill. Men man riktigt känner hennes kärlek till hästarna och ridningen, och det är något jag verkligen kan relatera till. Också att hon, trots sin storhet, inte rider och tävlar för pengarna. Att hästarna får vara just hästar och leva ett normalt hästliv. Jag gillar den filosofin. De är ju ens kompis, man låser ju inte in sina kompisar på rummet. Utan dom får ju också vara ute och leva normala människoliv. (Konstig liknelse men ni fattar). Men också att hon kan sluta i tid. Trots att Valegro var så satans bra, kunde hon känna när det var dags, när han gett allt för henne. Och då fick han sluta på topp. Inte sådär som många kan bli att de fortsätter och tänker mer på sig själv och sin karriär än på hästen.

Jag gillar att den är så full av humor och roliga historier, särskilt från ung ålder. Det var många gånger jag skrattade massor. Hon skriver också om sitt liv på ett väldigt öppet sätt, där hon delar med sig av både med och motgångar, även på det personliga planet. Och kanske är hon så fortsatt ödmjuk just för att hon fått kämpa sig dit hon är, i en sport som kostar multum.

Det jag hade svårt för, och som gör att det här inte blir en solklar femma, är att det är väldigt mycket personer som är kopplade till platser. Platser och som heter typ Yorksherherhskeerrjere. Men för det mest är det att jag inte har en aning om vem den här personen är, och att få veta var den bor ger mig inte så mycket. Ibland är det också lite onödigt mycket statistik. Det är dock småtjaffs bara, som är sak samma. En väldigt trevlig och intressant bok i vilket fall! Jag är egentligen inte så förtjust i att läsa biografier, har jag fått för mig. För varje gång jag läst en så tycker jag att det är jätteintressant och att människorna jag läser om levt så spännande liv. Så jag borde nog sluta säga att jag inte gillar biografier. Det är bara något jag fått för mig. Jag kommer nog att införskaffa mig den här boken i fysisk form.

Gillar

Kommentarer