Ett frågetecken är ett halvt hjärta

Författare: Sofia Lundberg
Titel: Ett frågetecken är ett halvt hjärta
ISBN: 9789137152387
Sidor: 359
Förlag: FORUM
Läst som: Bok
Betyg: 4 stulna paket varm choklad av 5
Recensionsex av förlaget

Elin Boals lever det perfekta livet. Hon är framgångsrik fotograf i New York, hon är sedan länge gift med Sam och tillsammans har de sjuttonåriga dottern Alice. Men någonting har alltid saknats.

En dag får Elin ett brev från barndomsvännen Fredrik, han som en gång var hennes livlina under den fattiga uppväxten på Gotland. En röst från den barndom hon har gjort allt för att förtränga och som ingen annan känner till, inte ens hennes närmaste. Med det oväntade livstecknet kommer minnena och tankarna tillbaka. Det fjärmar henne allt mer från familjen och fyller henne med skam över det hon en gång gjorde, det som fick henne att fly och aldrig mer återvända.

Till sist förstår Elin att hon måste möta sitt förflutna för att kunna bli hel, för att rädda den familj hon har idag. Hon ger sig ut på en resa till en annan kontinent, men också till en annan tid och ett annat liv.

Om det är något jag gillar, så är det att läsa om karaktärer. När människorna i berättelserna verkligen kommer till liv. Det är en konst att porträttera personer så att man verkligen känner allt och blir engagerade i dom. Något jag verkligen gillade i den här boken var just det, hur otroligt verkliga de blev för mig. Jag har aldrig förstått hur mycket jag gillar att läsa om sånt här förrän jag liksom började tvinga mig själv. Jag sitter fortfarande kvar lite i att jag inte tror det är min typ av böcker, eftersom jag mest gillar fantasy. Men tji får jag, varje gång. Bra litteratur är alltid bra litteratur, oavsett. Punkt.

Det är så hjärtknipande att följa dåtida Elin på Gotland, hur hon växer upp under fattiga förhållanden. Hur de inte ens har råd med mjölk, medan hennes mamma fortsätter röka och fimpar i bordet istället för att ta tag i livet. Det är så intressant att följa den stolthet hennes mamma känner över att försöka klara sig själv (fast hon egentligen inte gör något). Hur hon inte behöver några gåvor eller hjälp för att sedan lägga sina sista slantar på att köpa trisslotter för att de kanske skulle kunna vinna, istället för att lägga dem på mat. Hur hon inte kan hantera pengar alls är så jävla jävla sorgligt, speciellt när hon träffar Micke. Och jag blir bara arg. Kan inte prata om det. *Masserar tinningarna*

Jag tycker också att Sofia verkligen lyckas bra med att hoppa mellan nu- och dåtid och väva fram Elins historia bit för bit, varför hon gör som hon gör, varför hon är så sluten. Det blir till och med lite spännande på vissa ställen. Det är en resa i att lära känna sig själv, att visa vem man faktiskt är. Våga öppna upp sitt innersta, och det som är så härligt med den här, är att det inte bara är fint. Det är också fult. Och jobbigt. Och ångestframkallande. Mitt i allt så glömmer man att det här inte är riktiga personer.

Tips från coachen: Glöm inte näsdukar när du läser den här.

Finns på:
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer