Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Ett fönster i tiden

Författare: Karin Herlitz
Titel: Ett fönster i tiden
ISBN: 9789188769732
Sidor: 308
Förlag: Visto förlag
Läst som: Bok
Recensionsexemplar från författaren

Ett oväntat meddelande på Snap sätter allt på spel för Linnea. Istället för att förbereda sin femtonårsfest befinner hon sig plötsligt i ett hisnande äventyr med livet som insats. Tredje världskriget hotar mänskligheten, och hoppet ställs till Linnea och en flicka som kallar sig Becka54. De båda förs samman av Edvin. 

Men vem är Edvin egentligen? Och hur ska Linnea kunna förhindra ett mord som ska ske 25 år från nu?   

För det första måste jag säga, tufft att komma direkt efter att ha läst Christina Lindström. Egentligen är det kanske inte helt rättvist heller med tanke på hur on fleek Lindström är på, ja.. allt.

Det här låter som en riktig höjdarbok, men tyvärr nådde den inte enda fram för mig. Den är helt okej, tyvärr känns tanken med boken mer spännande än själva utförandet. Kanske gör den sig bättre för den tänkta målgruppen. MEN, det är just det jag inte riktigt kan förlika mig med, tonåringarna i boken. Karaktärerna. Tyvärr är det ganska svårt också att förstå tidsresandets premisser.

Karaktärerna i boken känns lite som en vuxens drömbild av en tonåring. Linnéa gillar skolan, gör sina läxor direkt för hon gillar inte att ha dem hängande över sig, lämnar mobilen UTANFÖR rummet för att inte bli störd, tycker om skolmaten, städar och ”avlastar” förälder för att den ska få slappna av, går upp jättetidigt och tycker att frukost är viktigaste målet. Lägger sig supertidigt. Svär inte. Jag kan inte relatera till någon. Jag är för visso 30, men alla tonåringar i den här boken känns så rysligt ordentliga och perfekta.

Jag har också ganska svårt att förstå det här med tidsresande. Inte att det är en omöjlig tanke därför. Utan för att jag inte förstår ”reglerna”. Det här med tidsfönster förstår jag inte riktigt. Edvin säger också någon gång i boken att man måste bli skolad, att man måste lära sig om världen för att få resa. Men Linnéa och Becka får ju rätt utan vidare bara resa. Ah nä begriper inte helt premisserna för det, kanske är jag fast i tanken om multiversum mer. För själva storyn gör det kanske inte så mycket att jag inte begriper det helt. Den rullar på ändå.

Det är också lite logiska missar som jag kan bli lite fundersam på. Till exempel när de ska rädda Felicia Lindbacken och Becka frågar om hon vill ta en fika. Sveriges stadsminister säger ja och möblerar om sitt schema för att boka in en fika med en tonåring hon inte känner. Det hade kunnat lösas på ett ganska enkelt och snyggt sätt där tycker jag. Hela storyn går också lite för fort medans mycket tid läggs på vardagslivets händelser.

I övrigt är det en otroligt lättläst bok som flyter på snabbt. Nu har jag varit rätt negativ, men det jag gillar med boken är att det är mycket fokus på vår samtid med klimathotet. Och jag gillar tanken på en kvinnlig stadsminister. Det är också en väldigt fin vänskap som blir mellan Linnéa och Becka. Jag tror att den här skulle kunna funka extra fint i skolan där man kan föra samtal kring politik, klimat och samhällsfrågor. Boken snuddar också vid frågor kring mobbing, alkoholism och att förlora en närstående.

Finns på
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

FnyM
FnyM,
Läste den här i våras. Jag gillade idén jättemycket men utförandet var lite svackigt verkligen. Speciellt var språket klonkigt på sina ställen vilket gjorde den svårläst för min del.
Men tyckte verkligen om tankarna om klimathot och hur världen hade urartat. Just den delen av historien kändes väldigt genomtänkt och var spännande att läsa om. Men kände också att karaktärerna kändes "för gamla" - ofta att författare inte riktigt lyckas hitta den rätta känslan för sina tonåriga karaktärer och det är lite tråkigt tycker jag.
Jag känner väldigt sällan igen mig i ungdomarna - var jag verkligen sådär när jag var i den åldern?
boklunga
boklunga,
Håller med! Upplevde språket omodernt trots de moderna tankarna. Och det var synd, det hade kunnat bli en riktig höjdare. Nä känner inte igen mig i dessa tonåringar heller, trots att jag är 30. Men känner mig som 15 😉 haha
nouw.com/boklunga
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229