En (o)kunglig personlighet

Kulturkollos veckoutmaning är den här veckan "En kunglig personlighet", det kan vara någon man gillar, ogillar, levande, död, fiktiv osv. Först tänkte jag att jag skulle skriva något positivt. Men så kom jag på att jag dels är fruktansvärt ointresserad av kungligheter, och för det andra tycker jag faktiskt att dom är ganska onödiga. Mest blir jag provocerad av hela fjanteriet. Därför tog det hela en något mörkare vändning. Nämligen Kung Leopold.

Kung Leopolds vålnad är för övrigt en såndär bok jag tycker borde vara obligatorisk skolläsning, att läsa mer om koloniseringen över lag. Så att man kan få mer förståelse till andra människor. I vilket fall, så är det här en kunglighet jag verkligen avskyr av hela mitt hjärta. Att läsa om Kongos historia, hur Belgien med Kung Leopold koloniserade dem med sånt brutalt våld och hat. Och han var långt ifrån den enda att göra såhär. Det är skrämmande, och skrämmande nära vår egna tid. Vilket gör det hela så mycket märkligare att man inte pratar så mycket om det i skolorna, i alla fall inte under min skoltid. Och jag tvivlar på att man gör det mer nu.

Vad gäller rasism och kolonialism så har jag några bra boktips för dig som är intresserad av att läsa mer. Jag tycker att alla borde läsa dom, eller annat på ämnet, men mest för att förstå varför det rådande klimatet är som det är. Okunskapen. Brist på förståelse och respekt för andra människor där man inte förstår historian bakom allt. Varför du ska säga chokladboll och inget annat. Många fattar sällan innebörden av vad de säger, det bakomliggande till varför det inte är okej. Den oförståelse för den bakomliggande tunga fruktansvärda historien bakom, i många fall, ett ord.

Låna på ditt lokala bibliotek!
Vill du ha dom i bokhyllan finns dom till exempel här nedan.
Kung Leopolds vålnad [Adlibris] [Bokus]
Mörkrets hjärta [Adlibris] [Bokus]
Utrota varenda jävel [Adlibris] [Bokus]

ISBN: 9789173248501

Gillar

Kommentarer

Boklysten,
Den boken låter intressant! Tack för tips!
boklysten.blogspot.se/
boklunga
boklunga,
Det är den, och fruktansvärt hemsk.
nouw.com/boklunga
Ulrica (Kulturkollo),
Tack för att du var med denna vecka. Jag gillar att du tar en annan vinkel på temat
www.kulturkollo.se
boklunga
boklunga,
Tack! Roligt med veckoutmaningarna 😊 Ja, allt kan inte alltid vara glass och ballonger. Det är en bok som är väldigt viktig för mig, så det var ett bra tillfälle att berätta om den.
nouw.com/boklunga
IP: 82.99.3.229