Att läsa på flera sätt

Jag har under min uppväxt varit väldigt enkelspårig i mitt läsande. Som barn var det bara en historia som intresserade mig, likt de flesta barn. Så till mina föräldrars förtret fick de läsa Elsa Beskows Tomtebobarnen om och om igen tills de inte behövde vända blad, vilket såklart gjorde mig rasande, man var tvungen att vända blad. Sen gick det över till Pettson och Findus får julbesök eller rävjakten. När jag började kunna läsa själv läste jag massvis av hästböcker. Inget annat intresserade mig. Efter den perioden gick det över till fantasy och endast det. Bilbo och Harry Potter. Idag är jag betydligt mer öppen för olika genres och särskilt glad blir jag när någon tvingar mig att läsa något som jag aldrig själv skulle valt. Som till exempel Shantaram, som är den mest fantastiska läsupplevelse jag haft.

Men precis som med motståndet för variation av genres har jag haft ett motstånd mot att läsa på olika sätt. Tro mig jag är inte emot teknik och utveckling, men jag var av den uppfattningen att ska man läsa böcker, då ska man läsa en bok med riktigt papper så man kan vända blad och halvt slå ihjäl sig när man läser tjocka böcker på kvällen innan man ska sova.

Nu däremot, läser jag på olika sätt. Förra året tvingade jag mig att testa e-böcker och köpte min första läsplatta, en Letto Frontlight från Adlibirs som jag är väldigt nöjd med. Man får fortfarande papperskänslan trots att det är en skärm, behöver ingen lampa och bäst av allt är att jag nu inte behöver sitta med ett stearinljus i boken för att kunna se när jag är ute i stugan. Perfekt när man vill läsa tjocka böcker också.

Min senaste aha-upplevelse är ljudböcker. Jag kan inte säga att jag är frälst, men det funkar och är helt okej att lyssna på medans man gör annat. Ibland kan jag ha svårt att koncentrera mig på berättarrösterna. Jag kan sitta och störa mig på att dom inte läser som jag gör eller uttalar ord som jag skulle ha gjort. Exempelvis "grimas". Med min dialekt säger jag "grimasch" och det kan göra att jag helt kommer av mig.

Jag föredrar dock att läsa i pappersformat, i min egen takt och att få känna pappret och se hur många sidor jag läst. Men det är kul att variera!

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229