Ett jävla solsken

Författare: Fatima Bremmer
Titel: Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström
Läst som: Ljudbok
Förlag: Bonnier audio
Speltid: 11 h 59min
Uppläsare: Marie Richardsson
Betyg: 4,5 av 5

Jag hade egentligen inte tänkt läsa Ett jävla solsken, jag har ganska svårt för att intressera mig för biografier och facklitteratur över lag. Och i ärlighetens namn så hade jag noll koll på Ester Blenda Nordström, jag vet bara att den senaste tiden har hyllan där hennes böcker står gapat tom. När nu den här boken kom blev jag lite nyfiken över intresset för "Essan".

Jag är så jäkla glad att jag läste den här, för wow vilken kvinna hon var Ester Blenda. Hon vägrade att finna sig i att kvinnor inte skulle kunna göra allt vad män kunde. Otämjd och vild livet igenom, som Sveriges första undersökande reporter vågade hon göra det ingen annan vågade. Under den falska identiteten "Bansai" arbetade hon som piga på en bondgård och upplevde de dåliga arbetsförhållandena. Hon levde ett halvår med samer som lärarinna, deltog i en flera år lång expedition till Sibirien, red på Mula genom Sydamerika, åkte motorcykel. Energin i denna kvinna alltså. Allt var såklart inte bara glatt, mycket var också svårt i hennes liv. Som kärlek. Alkoholism.

Fatima Bremmer får verkligen Ester att komma till liv igen i den här boken om hennes liv. Hur hon vävt in brevkorrespondens, delar ur Esters egna verk och andras är verkligen fint. Jag blev otroligt fast för särskilt Esters egna ord, hon skriver så vackert. Så målande att jag verkligen vill läsa hennes reportageböcker. Särskilt en ett stycke fångade mig:

Vad det känns underlig att förnimma bullret från världen och människornas arbete härute i den tysta och döda vildmarken där man redan hunnit glömma att det finns något annat liv bortom den krans av fjäll som står runt horisonten och stänger ute alla tankar, allt medvetande om liv som inte är detta. [...] När solen går ned på natten sätter man på skidorna, hänger yxan i bältet, tar snarklykorna i handen och snarorna om halsen och ränner uppåt stupen för att gillra snarorna. En kniv dinglar vid var höft, skidstaven frasar mot snön med klang som av stål, himlen är full av rosiga moln som sakta far mot öster, runt om en står kall och klar vårluft och riporna kuttrar förälskat i snåren. Kan livet vara vackrare, fullare än man lever det en sådan natt, vad bryr man sig om människor och buller all världens fåfänglighet, hur kan orka tänka på vad som finns bortom fjällens allvarliga rand?
Ur Kåtornas folk

Den var väldigt trevlig att läsa som ljudbok, Marie Richardsson har en härlig röst, om än något "GPS:ig" ibland, men när hon läser Esters delar så är det så bra så bra. Eftersom jag har svårt att ta mig tid att läsa facklitteratur så passade det mig toppen att lyssna. Mycket spännande, gripande och roligt. Läs läs läs!

Gillar

Kommentarer

Bokmode
Bokmode,

åh denna vill jag verkligen läsa!

nouw.com/bokmode
boklunga
boklunga,

Ja den får man inte missa! Sååå himla bra. En fantastisk människa och häftigt liv.

nouw.com/boklunga