Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Det handlar om oss

Författare: Åsa Ringdahl
Titel: Det handlar om oss
Sidor: 317
Förlag: Hoi Förlag AB
Läst som: Bok
Betyg: 3 av 5

Utåt sett verkar Johan ha allt, han är snygg, populär och spås en lysande framtid som hockeyspelare. Men verkligheten är inte så perfekt som den ser ut. Och att hästar och hockey skulle gå bra ihop håller han inte med om. Han gillar verkligen inte hästtjejer. För Malin innebär flytten till Östersund att hon kan fortsätta träna och tävla sin häst med siktet inställt på SM i dressyr och lämna allt vad hockeykillar heter bakom sig och hon gillar verkligen inte hockeykillar. När Johan och Malin träffas händer det omöjliga. De faller för varandra. Men kan man verkligen förändra sin uppfattning om någon, särskilt när personer i ens omgivning gör allt för att hålla den vid liv?

Jag vet inte vad jag tycker om den här, mitt betyg har pendlat allt eftersom jag skrivit det här. Ena stunden känner jag mig så otroligt provocerad, och andra stunden är det så himla fint. Ofta är det kanske lite för gulligt, lite sådär att det står en upp i halsen. Påträngande gulligt liksom, som nykära par kan vara. Tyvärr känns den ytlig, författaren snuddar bara vid vissa saker som skulle kunnat utvecklats och gjort hela historien intressantare.

Det som jag känner mig provocerad över är dels att Malin och hennes sport liksom måste kliva undan för att ge plats åt Johan och hans hockey. Jag upplever att, även fast det kanske är Johan som beskrivs som "trånande" i boken, så känns det mer som att Malin är den som gör mer uppoffringar med att avstå att vara i stallet för att anpassa sig efter honom. Han gör uppoffringar också, men han är inte ens intresserad av vad hon gör. Att hon har massvis av priser är superlovande och får sponsring är liksom bara en parentes. Typ två frågor ställer han i boken. Vad hennes häst heter och vad hennes priser betyder. Det känns så gammaldags och tråkigt att killar ska få glänsa medan tjejer ska stå passiva och heja på.

En annan sak som gör mig trött är att den här Malin, beskriver sig som 1. inte särskilt smal (vad nu det betyder) 2. har alldeles för stora bröst 3. äter "ordentligt" 4. hennes mage "korvar sig". Och "TROTS" att hon inte är "modellsnygg" vill supersnygga och populära Johan vara med henne. Hela utseendefixeringen gör mig så trött, som att vi ska behöva bli förvånade över att vi kan bli älskade trots att vi inte ser ut som utsvultna modeller. Jag tycker för visso inte att det är konstigt att man tar upp den typen av frågor i just en ungdomsbok. Det är svårt att tänka att man duger som man är i den åldern, särskilt med de orimliga idealen som råder idag. Men man behöver kanske inte använda fraser som "modellsnygg". Just den här biten, hör till en del i boken där författaren vidrör hela den här grejen och ja, det ska vara en fin stund mellan Johan och Malin men jag blir mest bara trött. 

Boken har ljusglimtar, it's not all bad, hon skriver bra, man sugs in och den är otroligt lätt att läsa. Hon beskriver den första kärleken på ett himla härligt sätt stundvis, och jag är alldeles övertygad om att det kommer få många unga tjejer och killar att sucka längtansfullt. Men jag kan inte hjälpa att känna att Åsa Ringdahl hade kunnat göra saker annorlunda och inte bara skrapat på ytan. För det är härliga karaktärer, Johan och Malin. Och om jag får slå ett slag för Johans kompis Simon som man hade velat följa lite mer. Boken är definitivt läsvärd, och jag ser fram emot att läsa mer av Åsa Ringdahl, även om det blev kanske ett något kritiskt inlägg om just denna bok. 

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229