Eliza och hennes monster

Författare: Francesca Zappia
Titel: Eliza och hennes monster
ISBN: 9789177812180
Sidor: 399
Förlag: Modernista
Läst som: Bok
Betyg: 5 av 5
Recensionsexemplar från förlaget

I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och helt utan vänner. På nätet är hon däremot en supersuccé: under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monstrous Sea som har miljoner fans och läsare. Eliza kan inte ens föreställa sig att hennes riktiga tillvaro ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet åtminstone inte förrän Wallace Warland börjar på hennes skola och Eliza inser att den verkliga världen kanske inte måste vara så hemsk ändå. Men så råkar Elizas alter ego bli avslöjat, och allt ställs på spel: hennes serie, hennes relation till Wallace och hela hennes tillvaro.

Kompisar! Jag är tillbaka, ordningen är återställd. Jag måste först säga att jag är impad över hur flitigt ni besökt mig, trots att jag varit och semesterflängt. Jag har spenderat större delen av min semester i dels Dalsland men också 10 dagar i Tyskland. Så läsningen har liksom inte varit jätteprioriterad, vilket jag tycker är helt okej när man är på äventyr i verkliga livet. I vilket fall så tänkte jag följande när jag skulle åka "Jag tar med en bok, Eliza och hennes monster, den är tjock. Den kommer ta hela semestern att läsa ut." Två dagar senare var den slut. Helt slut. Och jag hade ingen annan bok med mig att läsa. Fick i (nästan) panik bege mig till Erikshjälpen och diverse loppisar i Åmål och leta böcker. Kan ju inte gå runt utan en bok, ni förstår säkert.

I alla fall så förstår ni säkert hur bra den här boken var när 400 sidor flyger förbi orimligt fort. Jag läste första halvan på vägen ner till Dalsland i bilen och resten läste jag när jag gick och la mig andra kvällen vid klockan 23.30, med tanken att "jag läser några sidor innan jag ska sova". Klockan 02.45 var den slut och jag fattade inte att jag hade varit vaken så länge och läst med min kassa lilla boklampa. Fullkomligt Ä.L.S.K.A.D.E den.

Jag älskade nördigheten, att det är annorlunda introverta karaktärer, humorn, allvaret, sättet något man verkligen brinner för beskrivs, kärleken till fansen och den nätburna vänskapen. Det är också kul att samtidigt få följa Monstrous Sea lite, även om jag hade önskat att det kanske stämde överens mer med vad som berättades i texten. Det blev liksom lite förvirrande att läsa om det som hände i serien och sen få ta del av en helt annan serieruta.

Även om den här boken är väldigt rolig stundvis, det var några tillfällen jag garvade högt - varav ett jag grät av skratt, har den också ett allvar där ämnen som prestationsångest, depression och familjerelationer får ta plats. Jag tycker att Elizas familj är intressant att följa. Hur hela hennes familj praktiskt taget lever i träningskläder och inte gör annat än att sporta och motionera medan hon själv har samma passion fast för sin konst som föräldrarna inte alls vill eller kan förstå. Det är liksom plågsamt att följa dem, hur familjen så väldigt gärna vill att hon ska vara med och vara så hurtig trots att de är helt ointresserade av hennes liv. Att de på något sätt förminskar hennes brinnande intresse och ser det som att "jaja, hon får väl hålla på med sin lilla hobby". Fast hon är superkändis, bara det att hon inte skryter om det.

Egentligen finns det så himla mycket att säga om den här boken att jag själv får prestationsångest. För jag vill verkligen att ni ska förstå hur bra den var. Men jag tror att ni helt enkelt får läsa den för fortsätter jag mer kommer jag att spoila hela boken. Ni kommer inte bli besviken, det lovar jag! Vill verkligen läsa mer av Zappia.

  • Bokrecensioner

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229