Djurens gåtfulla liv

Författare: Peter Wohlleben
Titel: Djurens gåtfulla liv - Kärlek. Sorg. Omtanke: fantastiska inblickar i en sluten värld
ISBN: 9789113080307
Sidor: 222
Förlag: Norstedts
Läst som: Bok
Betyg: 5 av 5

Omtänksamhet, kärlek, empati och sorg - är det inte bara vi människor som har den typen av känslor? Nej, säger Peter Wohlleben, den passionerade skogvaktaren och bästsäljande författaren till succén Trädens hemliga liv. I sin nya bok förmedlar han fascinerande fakta om djuren och deras känsloliv, som många tidigare har trott inte existerar.

Peter Wohlleben lutar sig mot de senaste vetenskapliga rönen och utforskar de komplexa beteendemönstren och det emotionella livet hos både vilda djur och husdjur. Med Djurens gåtfulla liv gör han oss medvetna om att djuren står oss ännu närmare än vi har kunnat ana.

Åh vad jag tycker om Peter Wohlleben. Han har skriver med sån verkligt fin respekt för djuren och naturen. När jag läste Trädens hemliga liv så blev jag så otroligt berörd av allt jag inte visste om träden och efter fick jag en helt annan syn och respekt för dem. Som är högst levande. Han fick mig att se annorlunda på naturen och det borde han rimligtvis lyckas få andra att göra också.

Jag tycker att han kommit längre i sitt skrivande i den här boken, tyvärr hade den förra lite för mycket upprepningar medan den här känns väl sammanhållen. Det är med sån otroligt fin känsla han berättar om djurens gåtfulla liv. Något av det bästa är att han lyckas berätta om forskning och annat på ett spännande och intressant sätt, det blit aldrig tråkigt att läsa.

Något som jag också känner väldigt starkt med hans böcker är att, på det sättet han skriver, verkligen har en chans att förändra människors synsätt. Han bemöter inte bara djur och natur utan också oss som läser. Det finns inget anklagande, inget påprackande utan bara en ärlig kärlek och respekt för allt levande. Det är skickligt, och jag vill bara sluka precis allt han skriver. Och jag vill bara att alla ska kunna förstå och se vad vi, människan, håller på med.

Han tar tillexempel upp det där om att förmänskliga djur. Och menar att varför skulle vi inte göra det? De känner sorg, kärlek, vänskap, rädsla, och tänker. Enda anledningen till att vi inte skulle förmänskliga djuren och annat i naturen, är bara för att kunna leva med att vi har djurfabriker där grisar mår så dåligt för att vi ska kunna äta kött utan att ha dåligt samvete. Att vi ska kunna skövla skogar utan att ha dåligt samvete. Han tycker för det inte att alla ska bli vegetarianer, utan att vi istället ska respektera djuren. Att de ska få ha ett bra och värdigt liv. Att vi istället äter mindre kött som kommer från lyckliga djur. Jag själv förespråkar det sättet.

I vilket fall, läs först trädens hemliga liv, sen läser du Djurens gåtfulla liv. För de är så bra. Och så fina.

Gillar

Kommentarer