Det slutna sällskapet

Författare: Elizabeth Klehfoth
Titel: Det slutna sällskapet
ISBN: 9789177819134
Sidor: 427
Förlag: Modernista
Läst som: Bok
Recensionsexemplar från förlaget

Charlie Calloway har ett liv som andra skulle döda för. Trots att hon bara är 17 år befinner hon sig i toppen av samhällets näringskedja. Men hon plågas fortfarande av sin mammas försvinnande för tio år sedan, och hon kämpar med familjens mörka historia.

I ett försök att slå sig fri från sitt förflutna kastar sig Charlie ut i studentlivet på den prestigefyllda skolan Knollwood som samlar New Englands unga elit. Snart blir hon en del av skolans innersta krets. Dessutom uppvaktas hon av »A-gruppen«, ett hemligt elitsällskap, ökänt för att terrorisera fakulteten, administrationen och sina fiender.

För att bli medlem måste Charlie delta i Spelet, en utdragen och diabolisk lek som kommer att äventyra hennes vänskaper och rykte liksom hennes plats på skolan. Snart börjar nuet och det förflutna att smälta samman, och Charlie tvingas konfrontera fruktansvärda sanningar om sin familj, sin skola och om sitt eget liv.

Hmm, jag måste ändå säga att efter en tvivelaktig inledning växte den här boken. Den blev till och med lite spännande och halvvägs in längtade jag till och med lite tills jag hade tid att läsa. Jag gillade uppbyggnaden med att få följa Charlie i nutid och hennes pappa och mamma i dåtid. Sakta nystades mysteriet och familjehemligheterna upp i den här pusseldeckaren, och jag gillade den biten.

Boken är välskriven men innehåller tyvärr inte så intressanta karaktärer. Kanske för att människorna i den här boken mest känns som tomma skal. Allt och alla rör sig i ett konstant lyx och flärd, ytliga med den där stereotypa rikemansbilden klistrad som en hinna över det mesta. Vi befinner oss visserligen på en internatskola för "eliten", som ärligt känns som att man bara behöver pengar för att kvala in på.

Det som tyvärr gnager lite efter att ha läst ut den här är att alla (inte så många) "vanliga" människor i den här berättelsen är varma, omtänksamma och vänliga. Visst kan det brusa upp vissa känslor hos dom, men på det hela - mänskliga. Medans alla andra i den här berättelsen är superrika och helt frånkopplade från allt vad känslor heter. De är kalla, egoistiska och saknar helt djup eller empati. Det gör den här boken ganska obehaglig. 

Jag gillar dock att följa Charlie som på ett vis går från robot till människa under tiden hon nystar i sin mammas försvinnande. Det är trots allt en spännande bok som sätter igång tankar och väcker frågor om etik och moral. Jag tror att om boken hade fått behålla sin originaltitel, eller i alla fall en svensk version av "All these beautiful strangers" hade jag nog varit mer okej med hela snygg- och lyxhinnan som ligger över berättelsen. Det passar ihop med titeln. Läs den du också!

Finns på 
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

wilmasjokvist
wilmasjokvist,
Grymt fin bild! 😍
nouw.com/wilmasjokvist
boklunga
boklunga,
Oj! Man tackar! 😃
nouw.com/boklunga
patriciatornros
patriciatornros,
Meeee blogginlägg tack 😘
nouw.com/patriciatornros
boklunga
boklunga,
Det kommer! Haha 😉
nouw.com/boklunga
IP: 82.99.3.229