Den andre Will Grayson

Författare: John Green & David Levithan
Titel: Den andre Will Grayson
ISBN: 9789129675184
Sidor: 314
Förlag: Rabén&Sjögren
Läst som: Bok
Betyg: 5 av 5

Vad händer när två tonåringar med exakt samma namn råkar mötas en kall natt i ett totalt osannolikt hörn av Chicago? Räkna in ett avslöjat falskleg och en misslyckad nätdejt.

Möt Will Grayson, 16 år. En kille som har två viktiga regler i livet: 1. Hålla käften. 2. Inte bry sig. Tyvärr har han gått och kärat ner sig i skolans coolaste och smartaste tjej. Det gör reglerna oerhört svåra att följa.

Och möt Will Grayson, 16 år. En deppig gaykille som slits mellan viljan att ta livet av sig eller att döda alla andra. Den enda ljuspunkten i tillvaron är internetförälskelsen Isaac.

Och framförallt, möt den excentriske Tiny Cooper, berättelsens nav. En jättestor bög som är i full färd med att sätta upp den mest fantastiska high school-musikal som någonsin skådats. Tiny hoppas att den ska förvandla världen, eller åtminstone hans high school, till en regnbågsfärgad kärleksfest. Extravagant är bara förnamnet.

På en bakgata utanför en porraffär strålar först de två, sedan de tre killarnas vägar samman. Och så förändras allt.

Det här var lyckligtvis den andra nödboken jag köpte. Inte för att John Green och David Levithan på något vis skulle behöva vare sig köpas eller läsas i brist på annat. De är ju fantastiska. Så det var en fröjd att läsa den här efter sega dåliga Drömmarnas väg. Jag är väldigt förtjust i John Greens språk, det är rappt och fyllt av humor. Till min förtjusning så var det här första gången jag läste något av David, även fast jag har flera av hans böcker liggandes hemma, och hans språk är också väldigt trevligt att läsa. Något mörkare men ändå, älskar sarkasmen och det rappa även där.

Att följa karaktärerna i den här boken är både underhållande och ångestframkallande. Det är också fascinerande, hur den här berättelsen egentligen går från att handla om Will Grayson till att handla om Tiny Cooper. För som hans Tiny-het tar övar allt, tar den också över den här boken. Men missförstå mig inte, Tiny är fantastisk, men jösses så intensiv. Jag blev typ andfådd av att läsa om honom. Trots att han tar över allt, så är han ändå så himla fin och lockar verkligen fram det bästa hos folk. Särskilt "Den andre Will Grayson". Som verkligen börjar öppna upp sig för världen och börjar förstå att depressionen inte definierar honom som person. Och den första Will Grayson, som trots sitt mantra att "hålla käften och inte bry sig" börjar inse att det inte funkar så.

Jag gillar även att den här boken har ett HBTQ-tema. Förr var jag väldigt ointresserad av att läsa böcker om personer med en annan sexuell läggning eller normbrytande identitet än vad jag själv har. Mest för att jag trodde att jag inte skulle kunna relatera till dem i läsningen. Men med ålder och bättre förstånd så är tycker jag inte att det är någon skillnad att läsa om, kärlek är alltid kärlek och människor är alltid människor oavsett. Inte för att den här boken är väldigt normbrytande. Den snuddar vid ämnen. Jag vill dock säga att den ändå är väldigt bra!

Här kan det komma en liten spoiler, så om du är väldigt känslig kan vi säga tack och hej här. MEN! Läs boken för bövelen!

.

En annan grej som tas upp är catfishing, för er som inte känner till det begreppet är catfish en person som inleder en relation med dig på nätet men som ljuger om sin identitet. (För övrigt ett av de roligaste programmen jag vet på tv, Catfish på MTv) I alla fall, "den andre" Will Grayson utsätts för just detta. Av sin kompis. Maura. Fy fan vilken rutten person. Och hennes anledning till att göra det är bara ännu värre. Den delen gjorde mig så himla arg i den här boken. Hon är så jäkla snokig och inte så trevlig. Det är för visso inte Will heller. Men ändå.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229