Children of Blood and Bone: Solstenen

Författare: Tomi Adeyemi
Titel: Children of Blood and Bone: Solstenen
Serie: Orïshas ättlingar, del 1
Sidor: 525
Förlag: Lavender Lit
Läst som: Bok
Betyg: 4,5 av 5

Zélie Adebola minns hur det var när Orïsha var ett land som sjöd av magi. Det fanns Brännare som kunde tända eldar, Svallare som styrde över havets vågor, och Zélies egen mamma hade makten att frammana de dödas andar. Men den hänsynslösa kungen utplånade magin och folket som kunde kontrollera den, och tog ifrån Zélie både hennes mamma och hennes hopp.

Men Zélie har en chans att slå tillbaka mot monarkin och göra Orïsha till ett magiskt land igen. Tillsammans med den förrymda prinsessan Amari måste Zélie övervinna kronprinsen, som är fast besluten att förinta magin för gott. Tillsammans med sin bror och Amari ger hon sig ut på det farofyllda uppdraget att återföra magin till Orïsha, men de stöter snart på både inre och yttre svårigheter. Hur ska de kunna stå emot kungen och hans arméer, och hur ska Zélie ensam lyckas lära sig att kontrollera sina krafter?

Vilken debut av Tomi Adeyemi. Den var väldigt spännande och speciell rakt igenom. Särskilt sättet hon skriver på var verkligen olikt allt jag tidigare läst, men på ett positivt sätt. Ni vet hur det är när man läser böcker och man blir så frustrerad över att allt ska vara så himla krångligt och invecklat, allt ska innehålla en twist in i det minsta. Inget får liksom lösa sig på det logiska viset. Adeyemi går verkligen emot det här och det är så himla uppfriskande att läsa. Självklart kommer det twister också men kanske inte när du förväntar dig det.

Den här boken har ett otroligt häftigt världsbygge, man är verkligen där och hela resan går att följa på en karta i början av boken. Emellanåt stannar man upp och försöker borsta bort dammet från sig. Jag upplevde till och med törst när jag läste den och var tvungen att pausa för att bälga i mig en halvliter vatten. Det smakade ljuvligt!

Boken innehåller också väldigt mycket känslor. Det hat som riktas mot en hel folkgrupp känns så starkt och jag blev helt förkrossad stundvis. Även om det här utspelar sig i en värld som inte existerar så är våldet och hatet högst verkligt i vår värld idag. Jag rekommenderar att man läser efterordet i denna bok som verkligen ger en bild av hur författaren tänkt kring berättelsen. Där hon också pratar om Black Lives Matters-rörelsen. Berättelsen får verkligen en helt annan tyngd där efter.

Jag gillade även karaktärerna väldigt mycket, särskilt de kvinnliga som är starka och coola. Gillade att följa Amaris karaktärsutveckling särskilt. Men också Zelié som bara är jäkligt häftig. Den intressantaste resan är dock att följa prinsen Inan som brottas med självförakt och osäkerhet, men också den där desperata känslan av att få bekräftelse av sin far. Nu ser jag fram emot fortsättningen, för jäklar vilken cliffhanger det blev där på slutet.

Gillar

Kommentarer

Hanna,
Är så himla sugen på att läsa den här! Känns verkligen som att alla pratar om den och älskar den. Den måste nog åka med nästa bokbeställning!
nouw.com/hannashyllningar
boklunga
boklunga,
Ja ja ja! Det måste den! hihi
nouw.com/boklunga
IP: 82.99.3.229