Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Binas historia

Författare: Maja Lunde
Titel: Binas historia
Serie: Klimatkvartetten, del 1
ISBN: 9789175792552
Sidor: 458
Förlag: Pocketförlaget
Läst som: Bok
Betyg: 5 av 5
Recensionsexemplar

Tre berättelser ur olika tidsåldrar vävs ihop till samma slutsats: utan bin är mänskligheten förlorad.

I 1800-talets England kämpar familjefadern William med sin status som framträdande biolog men blir hela tiden omsprungen av andra forskare. Ska hans revolutionerande bikupa äntligen säkra försörjningen och äran?

I USA har Georges familj varit biodlare i generationer men år 2007 börjar det hända något som slår ut bisamhällen över hela landet. Bidöden är ett faktum och ingen förstår varför. Kan sonen, som har helt andra framtidsplaner, bli gårdens räddning?

Det är år 2098 och kinesiska Tao lever i en värld där bina helt dött ut, med svältdöd och världskrig som följd. För att överleva tvingas befolkningen handpollinera fruktträd. Tao bär på drömmen att hennes egen son ska bli en av de utvalda som får gå i skolan, men ambitionerna leder till en oförklarlig tragedi. I sitt desperata sökande efter svar hittar Tao en bok om biodling från 1800-talet Nu förstår hon vad som har hänt och vad som måste göras.

Alltså jag orkar inte så bra! Inte direkt en feelgood om man så säg, men ack så aktuell och viktig. Jag är så glad att Maja Lunde skriver den här klimatkvartetten. Min förhoppning är att den ger människor ett uppvaknande och ser vad fan som håller på att hända med vår värld. Att det är dags att börja agera, för helheten, inte för individen. En blivande klassiker, om vi överlever så länge.

Älskar hur hon får ihop den här berättelsen genom att följa William, George och Tao från olika år. Det är så skickligt och snyggt hur hon väver ihop de olika berättelserna till slut. Men också hur hon lyckas hålla varje persons egna röst så unik utan att det känns spretigt att läsa.

Trots det tunga ämnet och den klimatångest den frambringar är den ändå, tro det eller ej, hoppfull. Vilket jag tycker är det mest fantastiska. För det är inte riktigt den där domedagskänslan som lämnar en. Utan en tro på att vi kan förändra det här. Jag för min del som älskar honung, tänker börja vänja mig av vid det. Det är bättre att bina får behålla den, som sig bör. Det är viktigare att dom lever, än att jag äter deras mat. Jag kan äta något annat. Det går ju ingen nöd på mig för det.

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla
Vargnatts bokhylla,
Måste läsa den här snart!
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Det måste du! Typ nu! 😃
nouw.com/boklunga
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229