Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Avgrund

Författare: Jeff VanderMeer
Titel: Avgrund
Serie: The Southern Reach Trilogy, del 1
ISBN: 9789187222856
Sidor: 155
Förlag: Fria Ligan
Läst som: Bok
Betyg: 4 Krälare av 5
Recensionsex av förlaget

Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer.

I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen. Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog - den faktiska ledaren - och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själva bli smittade av Område X. Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt.

Kära hjärtanes vilken bok. Jag är lika delar uppskrämd som fascinerad över den här. Den har sån stämning över sig så jag liksom hoppat till av minsta ljud. Har liksom hört hjärtljudet dunka i öronen samtidigt som jag hållt andan. Och jag älskar att jag knappt vet något om Område X efter att boken är slut, jag är bara mer förundrad. Tro mig, det gör inget för det är fantastisk läsning och det bidrar bara mer till det fortsatta mysteriet med platsen.

Jag gillade också att följa Biologen. Hennes sätt att vara mot andra människor. Det blir sån oerhörd kontrast när hon näst intill verkar helt likgiltig inför människor, men brinner så totalt och passionerat för naturen. Och att hela tiden få tillbakablickar i hennes liv där hon beskriver alla dess upplevelser av naturens storhet. Jag gillar det. Och av hela Område X får man verkligen en känsla för hur meningslösa vi människor egentligen är i jämförelse med naturen och jorden vi bor på. Kanske beskriver författaren just det med Område X, att det här är naturens sätt att ta tillbaka jorden vi bor på, som vi missköter så katastrofalt.

För den som gillar långsam läsning är den här perfekt. Trots sina få sidor så tar den några timmar att ta sig igenom. Den går liksom inte att brumma igenom. Jag hade lite svårt att komma in i den i början, innan jag hittade takten och förlikade mig med att bara hoppa rätt in. Att det inte blir en full femma är för att jag stundvis blev förvirrad och hade svårt att hänga med i handlingen, det flummade kanske iväg lite väl när Krälaren dök upp i bilden. Men i övrigt, loved it! Ser fram emot att se filmen nu. Vilket jag tänker göra ikväll. Återkommer om det!

En annan sak som är synd, är omslaget. Även om jag inte tycker det är fult, men har ni sett de engelska häftade från 2014 eller? Så snygga!

Finns på:
Adlibris I Bokus

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla
Vargnatts bokhylla,
Berätta gärna vad du tycker om filmen sen! Vore intressant att höra 😊
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229