Annabelle

Författare: Lina Bengtsdotter
Titel: Annabelle
ISBN: 9789137149691
Läst som: Ljudbok
Förlag: Bonnier Audio
Speltid: 9h 23min
Uppläsare: Mirja Turestedt
Betyg: 5 av 5

En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Hennes föräldrar är utom sig av oro, lokalpolisen står handfallen och Missing people letar förgäves.

Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit tillsammans med sin kollega. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen, en skicklig polis som i arbetet funnit de rutiner som hennes kaotiska inre behöver. Hon värjer sig, vill inte åka, men gör till slut som alltid: följer order. Det blir en resa bakåt i tiden. Hon tvingas återvända till platsen hon lämnade när hon var fjorton, ett förflutet och en barndom som hon gjort sitt bästa för att fly från. Väl där väcks minnena till liv. Av att växa upp där valmöjligheterna är få och drömmen om att ge sig av stark. Av mamman, som var allt det som Charlie är rädd för att bli, alkoholiserad och sjuk.

Medan hon försöker få fram sanningen om vem Annabelle var och vad som hänt henne, gör Charlie skrämmande upptäckter om sin bakgrund. Och hon tvingas möta sitt värsta minne: den gången hon lät en annan människa dö.

Jag vet inte hur jag ska kunna välja någon jag tycker ska vinna titeln Årets bok, för alla är så jäkla bra. Något som jag däremot vet, är att jag fått en ny deckarfavorit (nu är jag i och för sig inte någon stor deckarläsare men ändå), och ny favorituppläsare.

Lina Bengtsdotter skriver så grymt bra. Ofta tycker jag deckare kan vara lite för förutsägbara och ganska taffligt skrivna. Men den här är så snygg, den blir inte tråkig någon gång, utan är spännande från början till slut och jag har inte någon aning om vad tusan som ska hända. Gillar att hon blandar mellan att berätta utifrån saknade Annabelle, Kriminalinspektör Charlie som brottas med sin historia, och de två barnen Rosa och Alice vars historia är riktigt obehaglig. Det är flera scener i boken som var oerhört jobbiga att läsa, eller i mitt fall att höra.

Sättet hon skriver om småstaden Gullspång på är både fascinerande och gripande. Den misär och utanförskap som skildras är i sig bara den riktigt obehaglig och sorglig. På det stora hela är den här boken riktigt riktigt obehaglig, på oerhört många sätt, och kalla kårar kröp längs ryggen flertalet gånger.

Jag läste den här boken som ljudbok, vilket förhöjde upplevelsen tycker jag. Det brukar sällan vara så, därför är det väldigt positivt att kunna få uppleva det. Mirja Turestedt läser helt jäkla amazing. Hon får in känslor och skratt helt naturligt vilket är ett konststycke att lyckas med. Ett av de problem jag ofta har med ljudboksuppläsare är att det sällan låter naturligt. Men jag tror på allt Mirja läser.

En riktigt bra bok som jag gillade skarpt, ser fram emot att läsa mer av Lina Bengtsdotter!

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla,
Tyckte också den var riktigt bra!
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
IP: 82.99.3.229