Instagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklungaInstagram boklunga

Alltid fucka upp

Författare: Moa Romanova
Titel: Alltid fucka upp
ISBN: 9789175153032
Sidor: 183
Förlag: Kartago Förlag
Läst som: Bok
Microrecenension: Öppet och ärligt om psykisk ohälsa med humor och självdistans.

Moa är i sitt livs värsta kris. Hon har blivit utkastad av sin kille, är sjukskriven och bor med massa papperslösa gubbar ovanpå ett gammalt fryshus i partihallarna, Göteborg. Dessutom har hon panikångest framkallat av att ha rökt spice. Moa söker räddning. Hon vill hitta Händelsen, den som ska förändra hennes liv. Hon pendlar mellan att dagar i sträck ligga sömnlös och passiv, inbäddad i smutskläder och laddarsladdar, för att i nästa stund maniskt söka känslokickar som hon hoppas ska få liv i henne igen. Utöver detta handskas hon med sjukvården, med kompisar som plötsligt är främlingar och en känd mediaman som vill hjälpa henne i hennes konstnärskarriär. Men boken handlar också om att skratta åt alltihop, och slutligen att sakta hitta rätt stigar. Eller åtminstone helt okej stigar.

Alla har vi någon gång skrivit dagbok. Tänk då, att någon läser den. Det är den lätta varianten av att ens försöka beskriva Alltid fucka upp. Det här är det ärligaste jag någonsin läst, och med illustrationerna till det blir det nästan för mycket känslor att ta in ibland. Sådär att man känner "nä, jag har inte rätt att se eller läsa det här". När Moa beskriver panikångesten hon drabbas av, hur hjärtat krymper och växer om vartannat. Hur gråten sakta stiger till ytan. Då får jag en klump i halsen. Men det är inte bara deppigt såklart, det är också blandat med en jäkla massa humor och självdistans.

Ja, här hade jag skrivit klart hela recensionen och publicerat. Men så hände något som gjorde att allt här nedan försvann. Så nu försöker jag komma ihåg vad fan jag skrev. Det blir säkert inte lika bra nu. Men shit happens. Ska försöka återskapa det hela.

Jag gillar att hon berättar så öppet om psykisk ohälsa och annat i sitt liv. Det blir så avdramatiserat, vilket är najs. Det är ju egentligen inte konstigt att må dåligt. Det som är konstigt är att vi är så rädda för att prata om det. Det jag blev mest ledsen av var när jag läste att hennes kompisar blev irriterade när hon försöker prata om det med dom. Vilket också gör att man förstår varför den här underliga relationen med "Känd TV-gubbe 53" blir så viktigt. Det blir någon hon kan prata med om hur hon mår och få något sorts stöd i det. Trots att den här gubben inte är så jävla najs ändå. För den där psykologen hon gick till verkade mest sjuk i huvudet och hemsk.

Det blir så tydligt hur ensam hon är i sina känslor när, i alla fall en av kompisarna, ser hennes som ett dog rescue project. Samtidigt som hon får kommentarer som "Moa är ju straight edge nu" för att hon inte dricker eller tar droger. Kompisarna fortsätter i någon sorts ytlig hinna av festande och Moa är mest obekväm. Det är såklart kanske inte hela bilden vi får. Samtidigt tar Moa impulsbeslut som hon hoppas ska få henne att slippa må dåligt. Hon tar hand om katten Tommy, åker till Lilla Edet för att en dröm told her so bland annat.

I vilket fall så gillade jag den här så himla mycket. Den är fin i allt det skeva, och rolig, riktigt rolig vissa stunder. Det var också fint att hon till slut började hitta sig igen. Sen, kan vi prata om hur otroliga illustrationerna är eller? ALLTSÅ SJUKT BRA ILLUSTRATIONER! De innehåller så jäkla mycket uttryck och känslor, det är skillz att kunna förmedla. Jag sitter här nu, och vill bara ha mer. Missa inte den här.

Finns på
Adlibris | Bokus

Gillar

Kommentarer

Elvira
Elvira,
Åh har följt henne länge men har int blivit av att jag köpt boken, måste ju göra det nu!! Vad bra den verkar.
varldarnajagleveri.blogspot.com
boklunga
boklunga,
Den är fantastisk! 😄 Ja! Du måste införskaffa den omgående!
nouw.com/boklunga
Vargnatts bokhylla
Vargnatts bokhylla,
Nu blev jag väldigt nyfiken på den! Inte hört talas om den innan.
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se
boklunga
boklunga,
Skaffa omgående!!! Den är FANTASTISK! På alla vis. 😃
nouw.com/boklunga
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229