13 reasons why

Jag har tidigare recenserat boken med samma namn som TV-serien baseras på, 13 reasons why av Jay Asher (fast på svenska 13 skäl varför). Det var innan Boklunga existerade, men för den som missat recensionen av boken på Instagram så kommer den här i sin helhet:

Clay Jensen kommer hem och hittar ett paket framför dörren. I ligger 7 kassettband numrerade 1-13. När han startar första bandet hör han Hannah Bakers röst förklara att om man fått dessa band, är man en av orsakerna till att hon tagit sitt liv. Under en natt får man följa Clay och hans tankar medans han lyssnar på alla band. Hur han brottas med att ha förlorat den tjej han var kär i men för feg för att berätta det för på grund av falska rykten han egentligen inte trodde på.

Den här boken är hemsk, men inte så hemsk som tv-serien. Jag rekommenderar att läsa boken innan för att kunna vara förberedd för vad som händer i serien. En väldigt bra bok men som lämnar en med många frågor. ”Varför? Hur? Vad hände sen?” Men det är där tv-serien kommer in. Där får man följa alla inblandade och får veta så mycket mer. Den här serien är riktigt bra, bättre än boken till och med. Och då är boken riktigt bra från början.

I alla fall har jag så väldigt mycket känslor för den här TV-serien. Den är riktigt bra, fruktansvärt hemsk, men så bra. Många i min närhet tror inte att den ska vara bra eftersom den vänder sig till unga vuxna. Men faktum är att den är bra. Och, enligt mig, är det väldigt bra skådespelare som gör det trovärdigt. Och de ämnen som tas upp i serien är högst verkliga problem. Det är inget tillgjort med problemen, de är baserade på väldigt mycket fakta och statistik och med hjälp av proffs inom områdena.

Skaparna av den här serien väljer att belysa problem som vanligtvis inte pratas om. Sexuella övergrepp mot såväl kvinnor som män, vapen, skolskjutningar, mobbning, självmord, näthat, manskultur och mycket annat. Det är oerhört givande att även se ”Beyond the reasons” där man får en tydlig inblick i hur de tänkt när de skapat serien. Varför de valt att göra vissa scener på vissa sätt och berättar statistik och annat. Man får en så mycket starkare förståelse till varför den här serien är så viktig. Den ska få oss att börja prata om problemen och sluta förneka att de finns.

Man mår väldigt dåligt när man ser den här serien. Den har såklart fina stunder också. Och det är en sån stund jag tänkte komma till nu. Lugn, jag kommer förmodligen att spoila, men jag säger till innan så att du kan sluta läsa om du inte sett båda säsongerna. I andra säsongen, ja i första också för den delen men då högg den inte riktigt tag i mig på samma sätt, spelas en låt ”The night we met” av Lord Huron. Men i säsongsavslutningen av andra säsongen då slog den till som en käftsmäll, och jag älskar den.

Läs ba den här refrängen, HUR FINT?! 

I had all and then most of you
Some and now none of you
Take me back to the night we met
I don't know what I'm supposed to do
Haunted by the ghost of you
Take me back to the night we met

SPOILER ALERT: i första säsongen dansar Clay och Hanna till den på skolbalen. Det är väldigt fint, en stund. Men det var först nu, i säsongsavslutningen av säsong två som den bara grävde sig in i hjärtat. Ja, jag fulgrinade nå så jävulskt. Säsongen avslutas på en skolbal, och Clay har sagt sitt farväl till Hannah tidigare. Han har kul med kompisar, så kommer den här låten. Hans och Hannahs, och världen går nästan under. Jag kan typ inte skriva det här. Jag skickar med klippet, det är så fint. Jag tror visserligen kanske inte att det säger så mycket till någon som inte sett hela serien, man förstår liksom inte det som vuxit fram igenom all jävla misär liksom. Men det är väldigt känslosamt. Och all the feels man har för Clay, man kan inte annat än älska Clay Jensen och känna allt han känner. Jag är i alla fall glad att det kommer en säsong 3.

Gillar

Kommentarer

patriciatornros
patriciatornros,
usch hemsk serie tycker jag som bara sett det och inte läst.
nouw.com/patriciatornros
boklunga
boklunga,
Ja den är verkligen fruktansvärt hemsk. Man mår så dåligt i själen liksom. Men den är viktig!
nouw.com/boklunga